Prostreno.cz

Překvapivé působení vanilky na zdraví

Koření s léčivým účinky? To je vanilka, která dokonce zlepší stav vašich vlasů a pleti. A tak nádherně voní!

Na počátku 90. let začali výrobci parfémů do svých vůní přidávat vanilku, která se považuje i za afrodiziakum. Mnozí lidé si ji spojují s příjemnými vzpomínkami na sladké dobroty z dětství. Prý vyvolává pocit pohody a štěstí. Jenže ona necílí jenom na emoce. Překvapivě má i další neuvěřitelné účinky, které v rámci domácí lékárničky nesmírně oceníte.

Snižuje cholesterol

Výzkumy ukázaly, že vanilka může snížit hladinu cholesterolu. To je velmi důležité zvlášť pro jedince, kteří jsou vystaveni vyššímu riziku infarktu a mozkové mrtvice.

Posiluje imunitní systém

Tak třeba o takovém česneku se ví, že má v sobě bohaté zastoupení látek, které zlepšují imunitu člověka proti bakteriím a virům. Jenže vanilka nezůstává pozadu. I ona má léčivé vlastnosti a je bohatá na antioxidanty, které mohou pomoci zabránit rozpadu buněk a tkání v těle. Buduje obranyschopnost organismu, snižuje stres a usnadňuje zotavení po úrazu nebo nemoci.

Podporuje růst vlasů

Co má vanilka společného s krásou? Vlastně hodně! Pokud trpíte roztřepenými konečky nebo vypadáváním vlasů, využijte ji v její éterické podobě (oleji). Ten smíchejte s nosným olejem a směsí masírujte pokožku hlavy. Postaráte se o průtok krve a stimulaci folikulů, která podporuje růst vlasů.

Zahání splíny

Je známo, že silná a sladká vůně vanilky má přímý dopad na nervy. Navozuje klid a odplavuje stres, zejména pokud se používá jako součást aromaterapeutické léčby. Dejte si ji i vy do difuzéru nebo aromalampičky!

Zbavuje pupínků

Díky svým antibakteriálním vlastnostem může vanilka pomoci v boji proti vyrážkám a při pravidelném používání dokonce zjemňuje jizvy a zesvětluje pleť.

Ulevuje od křečí

Málokdo ví, že vanilka, původem z Mexika, podporuje zdravé trávení, zklidňuje záněty střev a pomáhá při dalších problémech, jako jsou křeče, bolesti břicha a průjem. Nařeďte ji nosným olejem a masírujte břicho.

Zmírňuje dýchací potíže

Když bojujete s kašlem, nachlazením nebo infekcí dýchacích cest, použijte vanilkový extrakt smíchaný s trochou teplé vody. A ten kloktejte. Antibakteriální vlastnosti sníží zánět a podráždění. Chvála vanilce!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat