Prostreno.cz

Novoroční jídelníček pro zdravé hubnutí

Hodláte změnit svůj život od základu, k čemuž počátek nového roku přímo vybízí? V pořádku. Co se týká zdraví a krásy, nezapomínejte na japonské houby, špenát a granátové jablko!

Asi nejčastější novoroční předsevzetí, které si lidé dávají, se týká zdravějšího životního stylu. Někteří si na Silvestra slibují, že „hned od zítra“ přestanou kouřit. Jiní přísahají, že začnou pravidelně cvičit, zhubnou nadbytečná kila nebo budou jíst prospěšné potraviny. Přesně to je i vaše vidina? Pak by vám v žaludku, lednici ani na stole neměly chybět tyto přírodní dary!

Shiitake. Houba za odměnu

Houba shiitake pochází z Japonska. Je velmi bohatá na potřebné esenciální aminokyseliny, minerální látky i vitaminy skupiny B. A odborníci ji považují za jednu z nejzázračnějších pochutin planet. Jinak zvaný houževnatec jedlý reguluje škodlivý cholesterol a metabolizuje karcinogeny v organismu. Působí rovněž jako antibiotikum, normalizuje krevní tlak a omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění. Nelze mu odepřít ani to, že mírní symptomy alergií, zatímco podporuje plodnost. Můžete ho podusit na olivovém oleji jako jednoduchou přílohu, ovšem začlenit se dá i do omelet, salátů, polévek a rýžových pokrmů.

Špenát 

Nízkokalorický špenát by ve stravě neměl scházet za žádných okolností. Platí za bohatou zásobárnu hořčíku, draslíku, vápníku, zinku a železa. Jeho „vedlejší účinky“? Tenhle opomíjený zelenáč eliminuje volné radikály, stimuluje paměť, zlepšuje kondici mozku a prospívá trávení. Díky podílu kyseliny listové rovněž omezuje negativní nálady i úzkosti, zatímco významně snižuje pravděpodobnost depresí. Taktéž posiluje imunitu i krvetvorbu.

Granátové jablko, elixír krásy

Říká se, že kdo jí jedno jablko denně, ten nepotřebuje doktora. A platí to nejen v případě toho „klasického“, ale i granátového. Tento cizokrajný plod tlumí záněty, snižuje riziko šerosleposti, harmonizuje zažívání a podporuje detoxikační procesy. Slouží také přírodní čistidlo tepen, předchází anémii, zoceluje obranyschopnost a pomáhá při únavě. Obohatí vás také o celou řadu „omlazujících“ antioxidantů, které zlepší kvalitu pleti a zároveň vyživí vlasy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat