Prostreno.cz

Potraviny způsobující deprese

Zní to skoro neuvěřitelně: některé údajně zdravé potraviny, které se nacházejí na našem jídelníčku prakticky denně, pravděpodobně mohou způsobovat deprese. Které to jsou?

Jak důležitá je zdravá strava pro správné fungování těla, už dlouho není tajemstvím. Naopak se v posledních letech staly některé potraviny, výživové plány a další aspekty pro podporu zdraví doslova módním šílenstvím. O to víc je následující fakt znepokojující: některé potraviny mají pravděpodobně přímou spojitost se vznikem depresí. A to nejhorší je, že se nejedná v žádném případě o potraviny, které už roky jsou v hledáčku vědy, protože by mohly mít negativní vliv na lidskou psychiku, jako například fast food. Ve skutečnosti jsou to potraviny, které dosud byly považovány za zdraví prospěšné. Údajně mají na svědomí symptomy jako je únava, poruchy spánku a nedostatek energie. A kromě sýru čedar, čočky, jogurtu a kukuřice se hovoří i o těchto potravinách:

Kokos

Pečeme na kokosovém oleji, do ranního smoothie si dáváme kokosové mléko, zobeme kousky sušeného kokosu jen abychom náhodou nedostali chuť na něco sladkého – a přitom netušíme, že kokos má i vedlejší účinky. Potraviny, jejichž obsah cholesterolu, cukru a tuku je nízký, ale obsah proteinů vysoký, zabraňují uvolňování hormonu štěstí serotoninu. A následkem je předpoklad vzniku depresí.

Jablka

S ohledem na výživu jde především o rovnováhu – to výživoví vědci tvrdí neustále. Kdo si ale myslí, že pokud se bude stravovat výhradně zdravými potravinami, udělá nejlépe, je na omylu. Kromě jiného je při konzumaci údajně zdravých potravin, jako například jablek, do těla přijímáno i relativně velké množství pesticidů, které mají vliv nejen na kvalitu potravin, ale i na blaho naší duše.

Hrášek

Proč bychom měli hrášek a jemu podobné v budoucnu kupovat už jenom čerstvý, v bio kvalitě a rozhodně ne v plechovce? Protože z kovového obalu přijímáme do organismu při konzumaci takových potravin i toxické látky. A kromě jejich souvislosti s onemocněním rakoviny, se diskutuje i o vlivu na vznik psychických potíží.





Celkem 21 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat