Prostreno.cz

Netradiční využití pomerančů

Běžně dostupný pomeranč je víc než jen šťavnatá dobrota s působivým nutričním profilem. Dělá dobře nejen imunitě, ale i pleti, vlasům a domácnosti. Zužitkujte ho beze zbytku a s pomocí kůry zkroťte špínu a migrénu!

Nejen citrony opatrují naši imunitu. Starý známý pomeranč je ohromnou zásobárnou vitaminu C, takže posiluje obranyschopnost organismu. Jenže u toho to nekončí. K čemu všemu se hodí a proč nevyhazovat slupky?

Omlazující pleťová maska

Vitamin C stimuluje tvorbu kolagenu, působí proti akné a odstraňuje nežádoucí mastnotu z pleti. Z tohoto důvodu 2 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy smíchejte s cizrnovou moukou a vytvořte pastu. Tu naneste na obličej, nechte 20 minut působit a smyjte vlažnou vodou. Pokud cizrnovou mouku nemáte, použijte bílý jogurt.

Přírodní peeling na obličej a tělo

Pomerančové slupky usušte v troubě či v sušičce na ovoce a rozdrťte na jemný prášek (v hmoždíři, robotu, mlýnku na kávu). Přidejte k nim olej (kokosový, mandlový či olivový) a špetku skořice. Peeling aplikujte na čistou a suchou pleť, jemně vmasírujte krouživými pohyby a opláchněte. Odstraníte odumřelé kožní buňky, pleť vyhladíte a díky skořici i prohřejete, čímž zacílíte na celulitidu. Budete-li chtít zvýšit podíl abrazivních složek, můžete do peelingu přidat třtinový cukr.

Univerzální pomerančový čistič

Slupky z pomeranče dejte do zavařovací sklenice a zalijte octem tak, aby všechny byly ponořené. Sklenici následně pevně uzavřete víčkem a nechte několik dní odstát na chladném místě. Pomerančová kůra postupně hnědne, což je žádoucí. Po uplynutí stanovené doby roztok přefiltrujte a přelijte do nádoby s rozprašovačem. Pomerančový čistič využijte na toalety, umyvadla, dřezy, vodovodní baterie a další povrchy. Odmašťuje, odstraňuje zápach, čistí sklo, zbavuje usazenin vápníku i skvrn.

Podpalovač

Díky vysokému obsahu hořlavého oleje v pomerančové kůře je tenhle oranžový „odpad“ skvělým podpalovačem. Topíte-li v krbu, sušené slupky se vám budou hodit.

Lék na bolest hlavy

Vůně pomerančové kůry krotí bolesti hlavy. Proto slupky z pomeranče pokrájejte, vložte do menšího kastrolu, přidejte 1 skořicovou tyčinku a několik hřebíčků a dolijte vodou. Přiveďte k varu a vypněte. Vůně se rozline po celé vaší domácnosti a uleví při migréně. Pro podporu účinku, a v případě, že máte pomeranče v bio kvalitě, vložte do kastrolu jednu až dvě čajové lžičky kůry (může být i čerstvá), zalijte horkou vodou, nechte 10 minut vařit, poté opět odstavte ze zdroje tepla a nechte 5 minut odstát. Přeceďte a vypijte, ideálně dvakrát denně.

Vlasové tonikum

Máte doma jablečný ocet? Výborně. Tři lžíce jablečného octa nalijte na pár kousků čerstvých pomerančových slupek a dolijte šálkem vody. Smíchejte, nechte pár dní stát a přeceďte. Získáte účinné vlasové tonikum, které čistí vlasy, zamezuje jejich vypadávání a naopak jim dodává lesk. V neposlední řadě zklidňuje podrážděnou pokožku hlavy (má antibakteriální a protiplísňové vlastnosti). Vlasy umyjte šamponem, odstraňte přebytečnou vodu a tonikem vlasy a pokožku hlavy opláchněte. Nechte působit jednu až dvě minuty a smyjte.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat