Prostreno.cz

Seznamte se s divokou cime di rapa

Tahle středozemní, divoce rostoucí bylinka patří do rodiny kříženců listové zeleniny. Cima di rapa – italská brokolice neboli druh divokého zelí je v Itálii velmi oblíbená a v kombinaci s těstovinami používaná velmi často.

Rapa, jak Italové tuhle zeleninu také nazývají, pochází původně z Apulie a Kampanie, ale díky migraci se její pěstování rozšířilo po celém světě.

Dobrá pro tělo

Ti, kdo dbají o svou postavu, budou tuhle brokolici milovat. 100 gramů má totiž jen 32 kalorií a jen 0,1 gramu tuku. Kromě toho obsahuje minerální látky, karoten, vitamin C a polyfenoly. Ty jsou známé pro svoje schopnosti snižovat riziko onemocnění rakovinou, chrání před onemocněním srdce a krevního oběhu a další chronická onemocnění.

Velkou měrou nabízí také sulforafan, který podporuje spalování tuků. Kdo chce tedy zhubnout pár kilo, udělá jenom dobře, pokud si bude cime di rapa dopřávat často.

Tipy do kuchyně

Jako u každé zeleniny platí i tady, abyste ji kupovali co nejčerstvější. Čerstvou rapu poznáte podle toho, že stonky jsou pevné a mají světle zelenou barvu, zatímco listy září sytě tmavou zelenou.

Při pokojové teplotě ji můžete uchovat až dva dny, v přihrádce na zeleninu vaší lednice pak čtyři až pět dní. Přesto se doporučuje, zpracovat ji co nejdříve, protože pak ztrácí svoje intenzivní aroma. A na zmrazení se tenhle druh divoké brokolice nehodí vůbec.

Na co ji použít

Použití je široké, stejně jako u běžné brokolice. Hodí se do polévek, jako přísada i jen jako čistě zeleninová. Dušenou s česnekem a olivovým olejem ji můžete použít jako přílohu k rybám, masu, bramborám, tofu, těstovinám nebo rýži. Nebo gratinovanou se smetanou a sýrem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat