Prostreno.cz

Brusinky jsou červeným zlatem

Brusinky si nemusíte dávat jen ke svíčkové. Jsou totiž jednou ze superpotravin a to díky jejich zázračnému účinku na zdraví. Zjistěte o nich to nejdůležitější.

Brusinky patří do podobné skupiny jako borůvky. Plody jsou asi dva centimetry velké a existuje jich asi 130 různých druhů. Ne všechny ale můžete pěstovat na zahrádce.

Nabité zdravím

K těm nejdůležitějším složkám, které v brusinkách najdete je vitamin C, vitaminy řady B (B1, B2, B3) a betakaroten. Ale má i mnoho minerálních látek jako například – draslík, hořčík a fosfát. Až z 30 procent se skládá z různých kyselin (kyselina chinová, jablečná, citronová nebo hipurová). A nemalou měrou v ní najdete také flavonoidy.

Celý tento koktejl působí na zdraví člověka jako adrenalinová injekce. Nabije vás energií a zdravím, posílí váš imunitní systém, pomáhá při zánětech močového ústrojí, ochrání vás před onemocněním srdce a krevního oběhu a brání také růstu rakovinových buněk.

Brusinky v kuchyni

A jak už bylo řečeno, nemusíte je používat jen minimálně pouze jako ozdobu na svíčkovou. Jejich použití a využití v kuchyni je velmi rozmanité. Jednak si samozřejmě můžete užívat jejich čerstvou, velmi kyselou, chuť, ale i jako sušené plody je v kuchyni upotřebíte. Navíc sušené už nejsou kyselé, takže tím se jejich využité značně rozšiřuje. S nadměrnou konzumací buďte ale opatrní, protože by mohla vést k žaludečním potížím, jako třeba průjem. Proto se každodenní konzumace ani nedoporučuje.





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat