Prostreno.cz

Pusťte do kuchyně s medvědím česnekem jaro

S jarem je spojené sluníčko, teplo a svěží barvy. Zelenat se to začne i na okraji lesíků a to díky medvědímu česneku.

Medvědí česnek je každoročním jarním hitem v kuchyni. Chutná a voní jako klasický česnek, ale nezanechává tak výrazné aroma jako česnek klasický, a navíc vám po konzumaci rozumného množství nehrozí podráždění žlučníku. Svůj název pravděpodobně získal opravdu díky medvědům, kteří jej aktivně vyhledávají po probuzení ze zimního spánku a jsou schopni za jeho vůní putovat i mnoho kilometrů. Údajně si toho všimly germánské kmeny, které ho jedly, protože věřily, že jim rostlina dodá medvědí sílu.

Jelikož je medvědí česnek bylinou, tak v sobě obsahuje spoustu vitaminů a tělu prospěšných látek. Využijete z něj vše – tedy listy i stonek a hodí se k přípravě všemožných jídel. Můžete s ním nahradit špenát v jídlech, ale doporučuje se ho se špenátem spíše zamíchat kvůli zjemnění intenzivní chuti – a to ať v nádivkách, nebo klasickém špenátu s bramborem a vejcem. Uplatnění najde i v krémových polévkách, rizotech, úžasně dochutí maso a saláty. Skvěle také chutná jako základ prostého jídla našich babiček a předků – chlebu se sádlem a medvědím česnekem se vyrovná jen máloco. Lze z něj také vyrobit pesto, nebo ho usušit a používat jako koření, ale pozor. Sušením samozřejmě ztrácí na chuti, vůni i vitaminech.

Obstarat si medvědí česnek ve volné přírodě není jednoduché. Ať už proto, že, platí zákaz jeho trhání v přírodních rezervacích a jiných chráněných oblastech, nebo kvůli tomu, že se jeho listy nápadně podobají jedovatým konvalinkám. Medvědí česnek si však můžete objednat spolu s dalším nákupem na Košík.cz.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat