Prostreno.cz

Česnekový extrakt je pro srdce velmi prospěšný

Chcete si pojistit bezproblémové trávení i ukázkový krevní tlak? Užívejte česnekový extrakt, který vám zajistí obojí! V čem tkví jeho tajemství?

Úsloví, že cesta k srdci vede přes žaludek, nikdy nebylo pravdivější. A to hlavně díky nejnovější studii (1), kterou zveřejnil magazín Frontiers in Nutrition. Její poznatky informují o tom, že bakteriální nerovnováha v trávicím traktu způsobuje vysoký tlak, což nahrává rozvoji kardiovaskulárních příhod. Také jste překvapení z toho, že tyhle dvě věci spolu souvisí?

Spojení, o kterém se často nemluví

Vědecký tým pod vedením lékařky Karin Ried z Národního institutu integrované medicíny v australském Melbourne měl už dlouho podezření, že dysbióza střev, což je vlastně přemnožení patogenních bakterií, vede k arteriální hypertenzi. Tamní experty tedy napadlo, zda by řešení situace nemohl představovat česnek, o kterém je známo, že škodlivé patogeny likviduje. Ukázalo se, že to byla správná myšlenka (2).

Přírodní dar nedozírné hodnoty

Výzkumníci do svého tříměsíčního výzkumu (2) zahrnuli 50 dospělých osob s hypertenzí, přičemž je rozdělili do dvou skupin. První z nich pak užívala česnekový extrakt, druhá jeho náhražku v podobě placeba. Finální podrobná analýza jednoznačně prokázala, že uživatelům česneku se snížil nejen krevní tlak, ale i arteriální tuhost. A pozor, dokonce se jim zlepšil i střevní mikrobiom, tedy složení mikroorganismů v gastrointestinálním traktu!

Není česnek jako česnek

„Normalizace tlaku byla patrná u všech osob konzumujících česnekový extrakt. Hodně nás také udivila příznivá probiotická změna, s jakou tento prostředek nastolil rovnováhu v jejich střevech. Zejména pak nárůst dvou druhů prospěšných bakterií, jmenovitě Lactobacillus a Clostridia. Právě díky nim zřejmě k ustálení tlaku došlo,“ odhaluje pozadí výzkumu lékařka Karin Ried. Ta zároveň vysvětluje, proč je extrakt mnohem účinnější než čerstvý česnek – jeho tepelná úprava ničí látky odpovědné za střevní i „tlakové“ výhody (3).

Zdroj: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.849005/full, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4838534/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6966103/ 





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat