Prostreno.cz

Podstata jablečné diety

Jablečná dieta slibuje ztrátu až 6 kilo za týden. Nicméně je u ní potřeba i silná vůle. Jaká je jablečná dieta?

Jablečná dieta je takzvaná „dieta jednoho ovoce“ a využívá pozitivní vlastnosti jablka. Například pektin zaručuje dlouhou sytost, draslík odvodňuje a zbavuje tak tělo během krátké doby několika kilogramů. Konzumovat při této dietě smíte ale jenom pět až šest jablek denně a k tomu tekutinu bez kalorií.

Existuje ještě druhá varianta, kdy před každým jídlem sníte jedno jablko. Tím potlačíte pocit hladu a obsažená vláknina podpoří trávení. Takže následujícího jídla sníte méně a hubnete.

Jak dieta funguje

U přísnější varianty jíte jenom jablka. Na jídelníčku tak nenajdete žádné tučné nebo proteinové potraviny. Díky přísným pravidlům sníte denně jenom asi 500 kilokalorií, ale 90 procent z toho jsou sacharidy. Podle příznivců této diety (a věda jim částečně dává za pravdu) jde ale o to, že v jablku obsažené enzymy podporují metabolismus, vitamin C ovlivňuje odbourávání tuků, draslík odvodňuje a pektin vás udrží syté.

Zhubnete, ale…

Dieta tak opravdu dokáže kila rozpustit velmi rychle. Ale je to především díky drasticky redukovaným kaloriím a počáteční ztrátě vody. Přísun živin je při takové dietě nedostatečný a dieta samotná není založená na efektu naučení se správné životosprávě.

Kromě toho vyžaduje opravdu silnou vůli, protože přestože jablka zasytí nadlouho, díky nedostatečnému přísunu kalorií se hlad stejně jednou dostaví.

Pokud tedy potřebujete rychle zhubnout pár kilo, je dieta v pořádku. Z dlouhodobého hlediska ji ale nelze doporučit s ohledem na možné vážné zdravotní následky.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5225682/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5691708/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat