Prostreno.cz

Syndrom polycystických ovarií vyžaduje určité změny v jídelníčku

Jako by syndrom polycystických ovarií už tak nebyl dost problematický, přináší i omezení v jídle. Co se při něm nedoporučuje jíst?

Syndrom polycystických ovarií, známý pod zkratkou PCOS, je onemocnění, o kterém se nahlas příliš nemluví. Vzniká v důsledku hormonální nerovnováhy, kvůli čemuž ženské tělo produkuje více mužského hormonu testosteronu, než je běžné. A to se projevuje všelijak.

Málo vlasů, hodně pupínků

Syndrom PCOS, jímž podle statistik trpí každá desátá žena, je spojován s nepravidelnou menstruací, zastavením ovulace, mastnou pokožkou, akné, vypadáváním vlasů a nadměrnou tvorbou ochlupení. Typickým příznakem bývá také inzulinová rezistence, přírůstek hmotnosti nebo výrazně snížená reprodukční schopnost, v krajních případech i neplodnost. Pacientky s PCOS tedy mají každodenní život hodně ztížený, neboť toto onemocnění útočí na jejich vzhled, psychiku i přirozené mateřské poslání. Navíc si musí dávat velký pozor na jídelníček, protože některé potraviny symptomy ještě zhoršují. Kterých přesně se to týká?

Cukr je zlo

Studií, které prokázaly, že cukr úzce souvisí s hormonální nerovnováhou, existuje bezpočet. Vzhledem k tomu, že zmíněný syndrom sám o sobě způsobuje zmatek v hormonálních hladinách, je podle lékařů dobré se cukru raději vyhýbat. Jeho nejzákeřnější formou je prý fruktóza, což je monosacharid vyskytující se především v ovoci, zelenině a medu, jež se často přidává do dietních potravin.

Lepek jako nepřítel

Mezi potraviny obsahující lepek patří například mouka, strouhanka, pečivo, těstoviny, sušenky, müsli i ovesné vločky. A že jsou zapovězeny jen jedincům s celiakií? Bohužel ne. Lepek se dává do souvislosti s rozvojem zánětu, který může průběh syndromu polycystických ovarií podstatně ztížit. Mimochodem, někteří lékaři zastávají názor, že stejně negativní účinky mohou mít i mléčné výrobky s vysokým obsahem vápníku.

Zpracovaná jídla? Ta jsou tabu!

Zpracované potraviny obecně nemají dobrou pověst. Nachází se v nich spousta škodlivých látek v podobě konzervantů, umělých sladidel, barviv a emulgátorů, které mají na zdraví špatný vliv. Jejich konzumace prý dokáže „pobláznit“ i hormony, tudíž je při PCOS zcela nevhodná. Takže žádné instantní polévky, uzeniny, kuřecí nugetky a tak dále…

Zdroje: healthybuilderz.com, wikipedia.org, mayoclinic.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat