Prostreno.cz

Zdraví ze sladkých hrušek

Hrušky patří k nejoblíbenějším tuzemským druhům ovoce. A není se čemu divit – nejenže chutnají skvěle, ale jsou navíc i velmi bohaté na vitaminy. Mohou ale i škodit.

Přesný původ hrušek je neznámý, dnes se ale pěstují na celém světě. Největším pěstitelem a výrobcem je Čína. V Čechách mají hrušky sezonu od července do listopadu.

Stejně jablek je hrušek celá řada druhů. Důležitým kritériem, jak je rozeznat, je právě doba dozrávání – rozlišujeme tak mezi letními hruškami, podzimními, ale i zimními.

Jak zdravé jsou hrušky

Hrušky nechutnají jenom báječně sladce, jsou také velmi zdravé a dodávají tělu celou řadu důležitých vitaminů a minerálních látek. Především jsou to vitaminy A, C, vitamin B1, kyselina listová, hořčík, zinek, fosfor, draslík nebo vápník.

Díky jejich vysokému podílu vody a obsaženým minerálním látkám pomáhají hrušky s detoxikací organismu, při hubnutí nebo s odváděním vody z těla. Na rozdíl od jablek nejsou hrušky kyselé, díky čemuž jsou velmi dobře stravitelné. Tak se hrušky hodí také pro osoby s citlivým zažíváním nebo pro malé děti a miminka. Navíc obsahují velké množství vlákniny, které podporují správné trávení a předcházejí zácpě.

Z obsahu kyseliny listové mohou profitovat také těhotné ženy, protože jako součást vitaminu B je kyselina listová důležitá pro správný vývoj embrya.

Loupat, nebo neloupat?

Pod slupkou hrušky se nachází velké množství zdraví prospěšných vitaminů. Přesto se, a to především u časté konzumace hrušek, doporučuje hrušky loupat. Ve slupce se totiž nachází látka arbutin, která dokáže přeměnit střevní bakterie na hydrochinon. Ten se při pokusech ukázal jako karcinogenní, ale jeho souvislost se vznikem rakoviny je nutné ještě prozkoumat.

Zdroj: life line, healthline






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat