Prostreno.cz

Nasbírejte si hlívu ústřičnou. Posílíte tak imunitu

Jeden by si rád posílil imunitu nebo vylepšil trávení, zatímco druhý potřebuje zregulovat cholesterol, upravit tlak a zastavit zánět. A teď si představte, že hlíva ústřičná vyhoví oběma!

O hlívě ústřičné jste slyšeli už mnohokrát, ale nikdy jste ji neochutnali? Zkuste to letos napravit a udělat tak velký krok ke zdraví. Vždyť u nás se vyskytuje zcela běžně, takže se stačí chopit košíku a dojít si pro ni přímo „ke zdroji“.

Parazit, kterému je odpuštěno

Pro hlívu můžete vyrazit ihned po prvních podzimních mrazících. Bude-li letošní zima mírnější, počká na vás klidně i do února. A to je výzva! Nebo jste snad někdy sbírali houby o Vánocích, kdy jiní leží na gauči, u čehož jedí kapra a salát? Tahle konkrétní své jméno dostala proto, protože se její tvar a barva nápadně podobá ústřici. Roste pak ve větších, mnohdy i několikakilogramových trsech, jež se překrývají zhruba stejně jako tašky na střeše. Nedá se přehlédnout ani tehdy, kdy zem pokryje sníh, jelikož parazituje na pařezech a kmenech listnatých stromů, zejména bucích, vrbách, ořešácích, břízách, topolech nebo jeřabinách. Co její složení?

Dávka živin a žádný tuk

Jeden šálek hlívy obsahuje přibližně 28 kalorií, tři gramy bílkovin, pět gramů sacharidů a necelý jeden gram tuku. Ano, čtete správně. Mluvíme tedy o ideální dietní potravině, z jejíž konzumace neplynou žádné váhové následky. Načerpáte z ní také vlákninu a širokou škálu vitaminů a minerálů, které mají na dobrou kondici nepopiratelný vliv. Ptáte se na účinky? Tady je máte.

Prevence všeho, čeho se bojíme

Jistá zahraniční studie z roku 2015 prokázala, že je zmíněná houba velice přínosná při normalizaci tlaku a regulaci cholesterolu, přičemž snižuje i množství triglyceridů v játrech. Toto „léčivo“ je proto spojováno s vylepšenou činností kardiovaskulárního systému i omezenou pravděpodobností jeho poruch. Poznatky jiného výzkumu zase sdělují, že hlíva značně posiluje imunitu, zatímco velkou měrou přispívá i k dlouhověkosti.  

Z odborných publikací také vyplývá, že bojuje proti rakovině a podporuje harmonické trávení. Souběžně tlumí záněty a zvyšuje hustotu i odolnost kostí. Zároveň chrání před volnými radikály a oxidačním stresem, který nahrává diabetu, demenci i Alzheimerově chorobě. Chcete si takový medikament nechat ujít? Tak honem pro něj, než vás někdo předběhne! A pokud nejste nadšený houbař, poptejte se v lékárně po doplňcích stravy, které hlívu obsahují.

Zdroje: verywellfit.com, learn.freshcap.com, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat