Prostreno.cz

Proti zánětům využijte kurkumin

Zánět je v poslední době velmi skloňovaným pojmem, obzvláště v souvislosti se stresem, špatnou životosprávou, chronickou únavou, rakovinou, kožním onemocněním apod.

Kdybychom šli do důsledků: téměř všechna chronická civilizační onemocnění jsou způsobena (nebo ovlivněna) skrytým zánětem v těle! Proč je tomu tak? A jak vlastně zánět v těle poznáte?

Existují dva typy zánětů: akutní a chronický

Akutní zánět je většinou „zdravý zánět“, který léčí. Trvá několik dnů až týdnů, a během tohoto biochemického procesu tělo odstraňuje podněty, které zánět vyvolávají (bakterie, viry apod.) Zanícené místo bolí, otéká, je horké na dotek. Jakmile dojde k vyléčení, příznaky vymizí. U chronického zánětu jsou příznaky téměř nulové a zánět přetrvává měsíce až roky, aniž byste si to uvědomovali. Přetrvávající zánět je opravdu velký problém, protože vyvolává mnohem závažnější nemoci: rakovinu, revmatoidní artritidu, kornatění tepen, sennou rýmu, astma, kožní nemoci apod. Způsobů, jak léčit záněty v těle existuje celá řada, my se dnes však zaměříme pouze na jeden z nich, a to na přírodní způsob léčby zánětu pocházející z Indie.

Zlaté koření Indie

Pokud jste měli někdy možnost vidět kurkumu v celistvém stavu, ne pouze v práškové podobě, určitě jste si všimli, že se svým tvarem podobá zázvoru. Nejde o náhodnou podobnost, protože kurkuma (Curcuma longa) patří do čeledi zázvorníkovitých (Zingiberaceae). Pěstuje se v tropických oblastech Asie pro svůj kořen (respektive oddenek), který je známý jako barvivo či koření už od starověku. Svou tradici využití v medicíně má již přibližně 4000 let, a nejvíce z jejich benefitů čerpá čínská a ajurvédská tradiční medicína.

Lék „na vše“

Výzkumy kurkuminu sice potvrdily „pouze“ jeho protizánětlivý účinek, ovšem bystrým čtenářům ihned dojde, že je to vlastně totéž jako uvedené historické konstatování „fungující na vše“. Kurkuma je tedy vskutku všestranné léčivo, vzhledem k tomu, že zánětlivá reakce je základem většiny chronických onemocnění! Kurkumin nejenže pomáhá zvýšit odpověď některých protilátek a buněk na patogeny, ale pomáhá také regulovat expresi některých pro-zánětlivých látek. Pomůže vám s trávením, podporuje srdeční funkci a krevní oběh, zlepšuje funkci jater, chrání mozkové buňky, pomáhá udržovat nervovou funkci a duševní rovnováhu, a příznivě ovlivňuje ženské reprodukční orgány.

Jak se léčit pomocí kurkumy

Chcete-li začít čerpat benefity kurkumy, nemusíte s ní jen vařit. Kurkuma je sice součástí oblíbeného koření kari, nicméně, pokud byste ji do jídel přidávali pouze za cílem léčby zánětů, zklameme vás. Kurkuma svou chutí váš pokrm sice oživí, avšak na obsah a vstřebatelnost její hlavní složky kurkuminu je velmi skoupá, tudíž byste museli toto koření užívat v extrémně vysokých dávkách, a i přesto se nedočkali jejího plného užitku. Kurkumin se totiž v našem trávicím ústrojí velice ochotně rozkládá střevními a jaterními enzymy. Dle výzkumů z 90. let se z trávicí soustavy do krve dostane jen zlomek kurkuminu. Což je velká škoda!

Malá vychytávka pro lepší vstřebatelnost

Kdo se začal chytat za hlavu, pro toho máme velice pozitivní zprávu. Na scénu totiž přichází „zlepšovák“ jménem piperin. Piperin tlumí specifické enzymatické systémy v našem těle, čímž je zachován kurkumin v účinné formě, a může se dostat přes náš trávicí a cévní systém do celého těla. Tento přírodní trik zvyšuje dostupnost kurkuminu pro naše tělo o neuvěřitelných 2 000 %!

Jaké množství?

V Indii se pro léčebné účinky konzumuje denně 10 g mleté kurkumy. K tomu je potřeba přidávat ještě malé množství mletého pepře (na špičku lžičky). U nás by konzumace takového množství znamenala přidávat kurkumu do všech pokrmů, což, ruku na srdce, asi není zrovna to, po čem byste toužili. V případě extraktu z kurkumy (kurkuminu) v podobě kapslí je dávkování mnohem jednodušší a příjemnější. Všeobecně doporučovaná dávka je přibližně 300 mg denně, pro některé léčebné účely se však mohou používat dávky až 1 000 mg denně. Doporučené dávkování je obvykle uvedeno na obalu produktu a závisí na množství obsažených látek.

Kdy kurkumin neužívat

Kurkuma a kurkumin se nedoporučují konzumovat bez lékařského dohledu v případě užívání léčiv na snížení krevní srážlivosti, tedy u léčiv ze skupiny antikoagulancií (warfarin, hepariny) a antiagregancií (klopidrogel, tiklopidin). Je tomu tak z toho důvodu, že kurkumin sám o sobě snižuje krevní srážlivost.

Dodatek

Léčbu zánětu ještě více podpoříte vhodným a dostatečným pohybem, dostatečným spánkem a užíváním vitaminů C a D.

Zdroje: celostnimedicina.cz, zlaty-kurkumin.cz, medaprex.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat