Prostreno.cz

Stav těla po vypití sklenky alkoholu

Vám možná to archivní víno nebo panáček něčeho ostřejšího chutná, pro vaše mozkové buňky to ale kdovíjaká jízda není. A na čem vlastně závisí to, jak rychle se opijete?

Někomu stačí třeba i jediná sklenka, zatímco druhý svou „výdrží“ překvapí nejednoho účastníka večírku. Buď jak buď, alkohol negativně ovlivňuje celou řadu tělesných procesů, proto jeho spotřeba zpravidla končí nevolností a hodně těžkým ránem. Jakou paseku metla lidstva v organismu dokáže nadělat? A proč se někdo opije dřív než ostatní?

Játra? Ta zaslouží metál!

„Když pijete alkohol, vaše játra ho okamžitě začínají štěpit a odbourávat. Čím rychleji a efektivněji pracují, tím menší pravděpodobnost opilosti máte,“ vysvětluje těžký úděl zmíněného orgánu americká lékařka a specialistka neurologie Regina Krel s tím, že se důsledky dostaví tak jako tak. Ostatně, kdo z nás se s nimi už osobně nesetkal, že?

Když jsou buňky v útlumu

„Víno, pivo i lihoviny působí na tělo velice depresivně. Mezi hlavní a viditelné příznaky vyšší konzumace patří ospalost, nezřetelná řeč a ztráta koordinace i veškerých zábran. Je to vizitka výrazně pomalejší komunikace mozkových buněk, omezené činnosti limbického systému a narušené aktivity neurotransmiterů. V podstatě jde o radikální utlum většiny systémů,“ odhaluje jmenovaná odbornice. Ta také dodává, že na rozdíl od všeobecného přesvědčení opilost snižuje i sexuální reakce, přičemž zhoršuje úsudek a způsobuje abnormální pohyby očí. A proč nám po bujarém mejdanu bývá tak, jak je?

Nerušit, léčím se

„Skutečný mechanismus lidově nazývané kocoviny dodnes není úplně jasný. Tento stav se zatím jen  hypoteticky přisuzuje toxicitě alkoholu, prudkým změnám elektrolytů, dehydrataci i snížené hladině cukru v krvi. Pravděpodobně právě tohle stojí za bolestmi hlavy, malátností a závratěmi, které po nadměrném pití pociťujeme,“ uvádí lékařka Regina Krel. Podle ní může časté opíjení nevratně poškodit paměť a zapříčinit atrofii mozku i zhoršenou citlivost končetin. Víc než kde jinde tady platí, že dobrého jen pomálu…

Zdroj: hackensackmeridianhealth.org, healthline.com





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat