Prostreno.cz

Štěstí ajurvédy najdete v misce s kaší

Jste ve stresu? Unavená? Nebo vás trápí špatná pleť? Pomoc hledejte v ajurvédě! A nemyslíme tím jenom nalezení vnitřního klidu pomocí meditace, zvládnete to i stravou podle ajurvédských principů. Jak by měla vypadat a jak ji zařadit do všedního dne?

Ajurvédská strava není dieta klasického typu, je to spíše celoživotní projekt. Pokud je pro vás důležité jenom zhubnout a pokud možno rychle, měli byste vyzkoušet rozhodně něco jiného – třeba přerušovaný půst.

Ajurvédská strava je založená na teorii tří životních energií. Pokud se pro ni rozhodnete, je nutné nejdříve zjistit, ke které z těchto tří typů patříte. Takzvaný „test dosha“ si můžete udělat online nebo v nějakém z ajurvédských center.

Základní vlastnosti dasha

Dasha neboli energie je tvořena částmi vata, pitta a kapha. Podle toho, která u vás v testu převládala, jsou vaše vlastnosti následující:

Vata

Skládá se ze vzduchu a prostoru a znamená pohyb. Je suchá, studená, drsná, vzdušná a rychlá. Lidé s velkou energií vata jsou kreativní, nadšení a flexibilní a nemají rádi chlad. Přílišná energie vata způsobuje sklony k nervozitě, nespavost a špatné trávení.

Pitta

Energie pitta je oheň. Je to horký, ostrý, olejový a vlhký. Lidé s pitta energií mají silnou vůli, hodně energie a odhodlání. Oplývají bystrým intelektem a jsou ochotni převzít odpovědnost. Jsou ale také občas až příliš kritičtí, netrpěliví a nespravedliví.

Kapha

To je energie vody a země. Je studená, těžká a sladká. Znamená soudržnost, stabilitu a také plodnost. Takoví lidé jsou vytrvalí, laskaví a trpěliví. Mají velké srdce a hodně sebevědomí. Pokud jsou v nerovnováze, mohou být tvrdohlaví a lakomí.

U ajurvédské diety se do značné míry omezuje konzumace masa, ryb a vajec. V nabídce tak jsou především saláty, zelenina, mléčné výrobky, zdravé oleje – a ghí, jeden z nejdůležitějších tuků indické kuchyně. Že byste nějakých živin měli nedostatek, se bát nemusíte díky vysokému obsahu zeleniny, která vás kromě vitaminů a minerálů zásobí i vlákninou.

Zdroj: brigitte.de





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat