Prostreno.cz

6 tipů, jak vycvičit mozek

Chodíte do posilovny? Chcete vypadat co nejlépe? A co váš mozek? Podle odborníků byste mu měly věnovat mnohem větší pozornost. A víte, že s mozkem můžete cvičit a sportovat podobně jako se svými svaly, tedy vytrénovat ho? Poradíme vám, jak.

Někdy se přistihnete (nebo nedej bože, jste přistiženi), že děláte takové věci, jako byste ani mozek v hlavě neměly. Ano, naposledy jsem hledala sluneční brýle, které jsem měla celou dobu na hlavě, nebo klíče od bytu, které jsem po dlouhém pátrání našla v mrazáku. Vrcholem bylo hledání telefonu, se kterým jsem v tu chvíli telefonovala s kamarádkou. Ale komu se někdy nestalo něco podobného? Přesto ale existuje několik tréninkových metod, které vám pomohou mozek vytrénovat, aby si dokázal zapamatovat vše, co potřebujete.

Vše je v hlavě

Pokud si věříte a máte zdravé sebevědomí, jdou vám věci lehčeji. Pravdou je, že úkol je stejně obtížný a nikdo vám nic neodpustí, ale s pozitivním přístupem a energií vybudíte mozek k aktivnímu řešení daného problému a ten „pracuje“ rychleji. Pokud si už cestou na pohovor v tramvaji připadáte nejošklivější, nejhloupější a že nic neumíte, asi moc potencionálního šéfa neoslníte. Personalisté samozřejmě odrazují i od přehnaně sebevědomého a drzého vystupování, ale o tom jindy. Když nezmobilizujete svoje sebevědomí, budou vám všechny dále popsané metody tréninku mozku k ničemu. A když metodu zdravého sebevědomí smícháte s intenzivním mozkovým tréninkem, bude vám to myslet rychlostí blesku. Takže hlavu vzhůru!

Cvičení mozku

Jako nejjednodušší a poměrně zábavnou metodu odborníci doporučují opakování. Pokud si musíte na všechno dělat poznámky a kapsy máte plné kapesníků s uzly, o kterých netušíte, co vám měly připomenout, je načase zaměřit se na trénink. Zkuste si zapamatovávat různé drobnosti i v běžném dni. Zapamatujte si telefonní čísla přátel, nákupní seznam, naučte se básničku nebo klidně i kus textu nebo projevu na pondělní poradě.

Neustálým opakování si trénujete paměť, a pokud se učíte třeba něco smysluplnějšího (báseň, písničku atd.), můžete tím i v budoucnu někoho oslnit. Doporučují se i seniorské zábavy typu luštění křížovek, sudoku. Zkrátka dělejte se svým mozkem cokoli, co vás bude bavit. Uvidíte, že po několikatýdenním tréninku si budete pamatovat mnohonásobně více věcí, které vám v hlavě zůstanou mnohem delší dobu.

Pozor na to, co jíte

Podobně jako svaly v těle, potřebuje i vaše řídicí centrum přísun vitaminů a důležitých látek, aby mohl správně fungovat. Látky s podivnými názvy dopamin, serotonin, GABA nebo acetylcholin, jsou složkami mnoha běžných pokrmů a potravin, musíme je ale mozku vhodně dodat.

Například, když máte chuť na sladké nebo na kávu, můžete mít nedostatek dopaminu. Pokud jste unavená, nemáte dobrou náladu a ani o milostné radovánky nemáte zájem, je potřeba s tím něco udělat. Dopamin do těla nejlépe dopravíte kávou, pšeničnými klíčky, tofu, hovězím a vepřovým masem, šunkou, avokádem nebo třeba rybami, luštěninami či například dýňovými semínky.

Acetylcholin naopak způsobuje, že si lépe a více zapamatujete. Pokud ho vaše tělo postrádá, máte chuť na tučná a mastná jídla. Špatně se koncentrujete nebo máte sucho v ústech nebo suchý kašel? Přidejte do jídelníčku grepy, vajíčka, borůvky, sýr, opět ryby, kuře nebo třeba zelí, ledový salát či kaviár.

Aby váš mozek byl v pohodě a klidu, měly byste mu dopřát látku GABA. Získáte jí z běžných potravin, jako jsou rýže, celozrnné pečivo, čočka, kvasnice, brokolice, brambory nebo špenát.

Další důležitou látkou je serotonin, často se mu říká hormon štěstí. Když vám chybí, máte špatnou náladu, jste unavená, bolí vás hlava a záda a špatně spíte. Doplňte serotonin pomocí bylinkových čajů, tvarohu, sýrů, banánů, přidejte lososa a další mořské ryby, tmavou rýži nebo slunečnicová semínka.

Blahodárný kyslík

Jestliže vás čeká ráno důležité jednání, nebo se hrbíte do pozdních nočních hodin nad prezentací do práce, může vám pomoci kyslík. Jednak se samozřejmě doporučuje pohyb na čerstvém vzduchu. Malá svižná procházka mezi učením nebo prací udělá obrovskou službu. Zkuste jít na oběd pěšky, posaďte se se svačinou do parku, vynechejte výtah nebo si alespoň otevřete okno. Čerstvým vzduchem si okysličíte mozek, který dostane „doping“ a lépe se mu pracuje.

Doplňky stravy

Vhodné přípravky na podporu mozkové činnosti můžete sehnat i v lékárnách. Přípravků je celá řada. Osvědčený je například lecitin, piracetam, gingo biloba nebo asijský ženšen. Tyto látky mají na svědomí dobré prokrvení mozku, a tím duševní pohodu a bystré uvažování. Odborníci ale tyto léky nedoporučují užívat dlouhodobě, ale jen jako jakési „nakopáváky“, které si vezmete jen před zkouškou, důležitou akcí, prezentací a podobně.

Fyzická aktivita

Pokud chcete opravdu využít všechny metody, nezapomeňte na pohyb. Zapojte do týdenního režimu běhání, fitness centrum nebo prostě jakýkoli sport, při kterém se vyplaví endorfiny zlepšující náladu. A nezapomeňte, že mozek lze trénovat kdykoli a kdekoli a bez omezení. Čtěte a přemýšlejte o věcech, diskutujte o problémech a rozšiřujte si obzory.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat