Prostreno.cz

Dlouhá cesta klasických těstovin

Těstoviny patří k nejoblíbenějším potravinám na celém světě. Špagety nebo vrtule jsou na stole vždycky vítaným pokrmem – zvlášť když je servírujete dětem. A je tomu tak už stovky let.

Kde se těstoviny objevily stále nebylo úplně jasné. Čína s Itálií se už dlouho dohadovali o tom, kdo z nich s nimi přišel první. Až v roce 2005 se objevil důkaz. V Číně byl během vykopávek nalezen přibližně čtyři tisíce let starý hrnec těstovin. Měly tvar špaget a byly něco málo přes půl metru dlouhé.

Italové tedy museli přiznat, že Číňané jsou pravděpodobně ti praví, nebo alespoň první „vynálezci“ těstovin. Ovšem obvinění, že Italové výrobu těstovin ukradli, je špatné. Mnohem pravděpodobnější asi je, že těstoviny se začaly vyrábět na několika místech nezávisle na sobě.

Marco Polo a těstoviny

Dlouho se předpokládalo, že cestovatel Marco Polo přivezl těstoviny ze svých cest Z Číny do Evropy ve 13. století. Ovšem těstoviny znali v Řecku a Itálii už ve starověku. Vědci totiž objevili obrázky zařízení na výrobu těstovin v italských hrobkách ze 4. století. Na obrázku můžete kromě jiného vidět desku, kleště a váleček.

Španělský cestovatel Al-Idrisi informoval o misce plné vláken vyrobených z mouky na Sicílii ve 12. století. Je tedy dokázáno, že těstoviny v Itálii znali už dlouho předtím, než se Marco Polo vydal do Číny. Je však také potvrzené, že z Číny přivezl několik druhů těstovin a další recepty. A tak se možná těstoviny dostaly do centra italského menu.

Dalším předpokladem je, že to byli Řekové, kteří přivezli těstoviny pod názvem „laganon“ (velký tenký list těsta nakrájený na proužky) do jižní Itálie. Římané změnili jméno na latinské slovo „laganum“. Proto se v některých jihoitalských oblastech těstovinám tagliatelle dodnes říká laganelle.

Nahoru na prádelní šňůru

Staré dokumenty z 11. a 12. století dokazují, že Indové a Arabové ale také jedli těstoviny. Jak indické, tak arabské slovo pro nudle, a také italské „špagety“, znamenají nit nebo řetězec. Mimochodem Arabové byli první, kdo sušili nudle z těsta na šňůrách na prádlo a tím jim prodlužovali trvanlivost. Do té doby se jedly těstoviny hned po výrobě. Když pak Arabové obsadili Sicílii, přinesli metodu sušení do Evropy.

Lze tedy s určitou jistotou říct, že těstoviny skutečně začaly svoji triumfální cestu Evropou na Sicílii, ale Číňané mají 4000 let starý důkaz, že umění nudlí ovládali už daleko před Italy nebo Řeky.

Zdroj: Geo, https://www.pbs.org/food/the-history-kitchen/uncover-the-history-of-pasta/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat