Prostreno.cz

Makadamové ořechy při hubnutí

Makadamové ořechy mají nejvyšší obsah tuku ze všech stromových ořechů. Máte se jim tedy při redukční dietě vyhnout?

Makadamové ořechy, stejně jako para ořechy, jsou ve skutečnosti semínkem. Konkrétně tato semena pocházejí z Austrálie, mají extrémně tvrdou skořápku a poskytují plno neuvěřitelných zdravotních výhod. Jsou nabité mikroživinami, ukrývají spoustu vitaminů a minerálů zdravých mononenasycených mastných kyselin a slušnou porci vlákniny. Někteří lidé se jim však vyhýbají z důvodu vyššího obsahu tuku. Patříte k nim i vy?

Keto, paleo i jiná dieta. S ořechy se počítá!

Nutriční fakta hovoří jasně. Makadamové ořechy patří mezi skvělou svačinu s nízkým obsahem sacharidů. V číslech to znamená pouhé 4 gramy sacharidů na porci o velikosti menší dlaně. 60 % z nich ale tvoří vláknina, takže čistý počet sacharidů je pouze 1,6 gramu na porci. Jenže diskutabilní je převážně přítomnost 201 kalorií. Situace ale není tak vážná, jak se možná zdá.

Většina uvedených kalorií pochází ze zdravých tuků. Dietní vláknina v makadamových ořeších zvyšuje pocit sytosti tím, že na sebe naváže na vodu. Takže ano, i když hubnete, sem tam si dopřejte pár kousků makadamových ořechů, které vám ve skutečnosti pomohou mít nad tělesnou hmotností kontrolu. Navíc se dočkáte i jiných výhod.

Zdravé srdce i prevence jiných chorob

Několik studií publikovaných v odborném časopise The American Journal of Clinical Nutrition  and Nutrients  potvrdilo, že konzumace uvedených ořechů je spojena s prevencí několika nemocí, včetně srdečních chorob. Makadamové ořechy totiž obsahují tuky, které pomáhají udržovat tepny v dobrém stavu. Za řeč stojí i přítomnost antioxidantů, jež snižují poškození buněk způsobené volnými radikály.

Mozek v kondici

Pravidelná konzumace makadamových ořechů také podporuje funkce mozku. V této souvislosti se vyzdvihuje zejména jedna mastná kyselina. Jmenuje se kyselina palmitolejová, je neuvěřitelně vzácná a nesmírně zdravá. Makadamové ořechy jsou také bohaté na měď a thiamin. Měď je potřebná k účinnému vstřebávání a využití železa, které pomáhá dostat kyslík do mozku. Thiamin, známý také jako vitamin B1, je zase nezbytný pro přeměnu sacharidů na energii. A to se při hubnutí také hodí. Takže ne, není důvod se uvedených ořechů vzdávat. Ačkoli patří k těm tučnějším, v rozumném množství mají na tělo pozitivní vliv a mohou se stát součástí každé redukční diety.

Zdroje: perfectketo.com, webmd.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat