Prostreno.cz

Gumové medvídky si vezměte do posilovny

Gumoví medvídci jsou oblíbenou pochoutkou, která přesahuje generace. Co má společného s posilovnou? Nahrazuje oblíbené sportovní nápoje!

Slovo „gumový“ je synonymem pro želé. Klíčovou složkou gumových medvídků je totiž želatina. Mezi typické další přísady pak patří kukuřičný sirup, cukr, voda, potravinářská barviva a příchutě často pocházející z ovocných šťáv a kyseliny citronové. Tento měkký, žvýkací bonbon byl poprvé k dispozici v roce 1864. A vy si ho můžete dopřát i teď, v novém roce, kdy se snažíte zredukovat svoji tělesnou hmotnost. Jak to?

Sladká pochoutka, která je víc než mlsání

Pravděpodobně tušíte, že kritickou částí vašeho jídelníčku ve dnech v posilovně je vydatná porce sacharidů před cvičením. Ty tělo potřebuje proto, aby mělo dostatek energie na všechny ty kliky, dřepy a výpady. Jen je třeba ujasnit si jednu nesmírně důležitou věc. Nikdo nenavrhuje, že byste měli sníst plnou misku bonbonů. Pár kousků stačí. Z čeho se pak můžete radovat?

Levnější než nápoje

Svalový glykogen je bezprostředně využitelný ke svalové práci jako okamžitý zdroj energie. Jestliže jsou ale zásoby glykogenu v těle nízké nebo zcela vyčerpané, intenzita cvičení se snižuje. Že pomohou proteinové doplňky, iontové nápoje a kreatin? V moci některých značek a výrobců sportovních nápojů to není, leckdy rozhoduje i cena nabízených produktů. Vždy platí, že jediná věc, která obnoví hladinu glykogenu v těle, jsou cukry – konkrétně glukóza, získaná třeba z levnějších gumových medvídků.

A co když vám „gumídci“ nechutnají?

Doplnění glykogenu způsobí prudký nárůst inzulinu v těle, což otevírá určité receptory na svalových buňkách. Tyto aktivované receptory zase umožňují, aby se z trávicího systému do krevního řečiště vstřebalo mnoho zjevnějších molekul, které spojujeme s cvičením – jako jsou bílkoviny, aminokyseliny a dokonce i kreatin. Věc je tedy jasná.

Pár kousků bonbonů si dejte před workoutem, uběhnete dál, uzvednete víc, zbylé množství si nechte na regeneraci po fyzické aktivitě. S úplně čistým svědomím. Pokud se vám myšlenka sladkostí v chrámu budování těla nelíbí, přejděte na horkou ovesnou kaši.

Zdroje: benu.cz, 10best.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat