Prostreno.cz

Chutné a zdravé jídlo s nízkým obsahem kalorií

Když chcete zhubnout, je nutné, aby se jazýček na kalorické váze nakláněl směrem k záporným hodnotám, pokud jde o jejich příjem. Kterými potravinami toho dosáhnete?

Chcete-li zhubnout, je nepostradatelná negativní kalorická rovnováha, protože pouze díky energetickému deficitu se tělo obrací ke svým tukovým zásobám. Dojít k červeným číslům na kalorickém účtu je snazší u některých potravin než u jiných. Pokud se dosyta najíte nízkokalorickými, zdravými potravinami, hladu ani chutí se už bát nemusíte.

Pomeranče

Zatímco čerstvě vymačkaný pomerančový džus dosahuje asi 48 kcal (malá sklenička tedy asi 90 kcal), ovoce samo o sobě poskytuje více nestravitelné vlákniny a tím i méně kalorií – zhruba 42 kcal. Citron ještě o něco méně, i když je pravda, že citron není tím, co byste běžně svačili.

Broskve

Čerstvé broskve mají stejné množství jako pomeranče. Pozor si ale dejte na sušené ovoce, které vám sice dodá více vlákniny, ale také šestkrát více energie.

Meloun

V létě může vychlazený meloun nahradit i studený nápoj s ledem. Ovšem pokud nepijete čistou vodu, je 37 kcal na 100 gramů melounu přijatelnější varianta. Jiné odrůdy melounů nemají tak nízký obsah kalorií jako ten vodní, ale stále jsou k postavě velmi přátelské.

Papája

Šťavnatá papája je jednou z nejméně kalorických potravin a má například stejný obsah kalorií jako jahody – pouhých 32 kcal.

Květák a brokolice

Kromě zdravých antioxidantů poskytují tyto dva druhy zeleniny pouze dobrých 20 kcal na 100 gramů.

Papriky

V závislosti na barvě papriky kolísá i jejich kalorický obsah. Červené papriky dozrávají nejdéle a poskytují tak více fruktózy, ale také více vitaminu C. Přijdou si tak na 45 kcal. Žluté, oranžové a zelené naopak vycházejí i na polovinu.

Mrkev

Kromě karotenoidů, které mimo jiné udržují oči zdravé, má syrová mrkev pouze 25 kcal, konzervovaná zelenina dokonce pouze 14 kcal. Navzdory nízkému obsahu energie dokáže mrkev opravdu zasytit.

Kedlubna

Velmi oblíbená u fanoušků syrových potravin je kedlubna, která se pěstuje v zelených a fialových variantách. Zelenina bohatá na vodu poskytuje mnoho minerálů, ale pouze 23 kcal na 100 gramů.

Lilek

Vejcovité plody jsou vhodné zejména do nízkokalorických pokrmů, protože se skládají hlavně z vody. Pokud smažíte lilek ve velkém množství oleje, o tuto výhodu samozřejmě přijdete. Zeleninu můžete uvařit bez kalorií jen s trochou vody v mikrovlnné troubě. Bez přidání tuku má lilek pouze asi 20 kcal.

Fenykl

Používá se jako léčivá rostlina, mimo jiné na zažívací potíže, jako zelenina podporuje hubnutí. Ve 100 gramech je také pod 20 kilokalorií.

Cuketa

Stejně jako blízce příbuzné okurky, cuketa se skládá z velké části z vody bez kalorií. Se svými 19 kcal jsou také ideální na hubnutí jako součást vyvážené stravy.

Chřest

Chřest se považuje za nejušlechtilejší zeleninu. Je ale také v popředí nízkokalorických potravin – obsahuje 18 kcal na 100 gramů. Kromě toho má chřest močopudný účinek, což jeho účinky na hubnutí znásobuje. Mimo sezonu se můžete obrátit ke konzervovanému chřestu, který je s 13 kcal ještě o něco přátelštější k postavě.

Rajčata

Ovocná zelenina také primárně poskytuje tělu vodu, stejně jako mnoho antioxidantů. Ať už v koncentrované formě jako pyré (39 kcal) nebo džus (17 kcal): Rajčata mají nízký obsah kalorií. Výjimkou je pouze kečup bohatý na cukr (asi jeden a půl kostky cukru na lžíci!), poskytuje až 104 kcal, naopak syrová rajčata mají pouze na 17 kcal.

Okurky

Okurka se skládá z 97 procent vody – není divu, že je to jedna z nejméně kalorických potravin vůbec! 100 gramů přichází s pouhými 12 kilokaloriemi.

Maliny

Maliny jsou pochoutkou mezi ovocem. Poskytují pouze několik kalorií (33 kcal na 100 g), ale o to cennější vitamíny.

Jahody

Aromatické plody mají sezónu asi od června. Kromě sekundárních rostlinných látek a vitamínů obsahují jahody hodně vody, díky čemuž obsahuje jen 32 kcal ve 100 gramech.

Máslová dýně

Navzdory máslové vůni a mírné sladkosti má máslová dýně nízký obsah kalorií. S přibližně 30 kcal je ideální složkou nízkokalorické stravy. Dýně se sklízí na podzim, ale můžete ji skladovat ve tmě několik měsíců.

Mandarinka

Oranžové zimní ovoce je chutné a sladké. V šedivých zimních dnech zvedne náladu – a to jen několika kaloriemi. Dvě mandarinky odpovídají asi 100 gramům a obsahují pouze 46 kcal.

Zdroj: celý článek - www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408690091189211





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat