Prostreno.cz

Mražená zelenina může být oproti té čerstvé mnohem zdravější

Máte mrazák napěchovaný zeleninou, přesto dáváte přednost té čerstvé, kterou si nosíte z obchodu? To je možná chyba, protože se ochuzujete o nutriční bohatství. A nejen to!

Podle obvyklých doporučení by člověk měl denně zkonzumovat alespoň dva šálky ovoce a tři šálky zeleniny. A to pro své vlastní dobro. Jedno i druhé obsahuje živiny, které podporují zdraví a přispívají k prevenci chronických chorob. Bohužel řada lidí tato výživová kritéria nesplňuje ani z poloviny. A přitom může! Co se týká právě zeleniny, tu má v mrazáku přece skoro každý. Jste přesvědčení o tom, že se sáček hrášku, mrkve, kapusty nebo květáku hodí jenom tehdy, když potřebujete studený obklad? Pokračujte ve čtení, třeba své stanovisko přehodnotíte.

Nutričně bohatý poklad, který se podceňuje

„Ve srovnání s čerstvými produkty prodávanými v supermarketech může být mražená zelenina mnohem zdravější,“ netají se svým názorem výživový poradce Gene Lester, který je zároveň vedoucí programu pro kvalitu a bezpečnost potravin, jež spadá pod americké ministerstvo zemědělství. Ale jak to? „Plody vybírané pro mražení jsou zpracovávány ve stadiu své nejvyšší zralosti, tedy v době, kdy obsahují nejvíce živin,“ vysvětluje jmenovaný odborník. To, že má ledová zelenina ve srovnání s jejím čerstvým protějškem větší koncentraci prospěšných látek, potvrzuje i studie zveřejněná v magazínu The Journal of Food Composition and Analysis. Jsou tu i však i další nesporné výhody, které nelze smést ze stolu ani z talíře.

Nízká cena, dlouhá trvanlivost

Mezi svěžími a ledovými potravinami je také výrazný cenový rozdíl, což může být důležité pro jedince s omezeným rozpočtem, kteří se nechtějí vzdát vyváženého stravování. Navíc mražená zelenina má skoro neomezenou trvanlivost, takže ji lze bez ztráty kvality použít takřka kdykoli si člověk vzpomene. A ano, je všestranná, tudíž se s ní dá vykouzlit celá řada lahodných jídel. Není čas na revizi skladovaných zásob?

Zdroje: eatingwell.com, sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157517300418





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat