Prostreno.cz

Nejzdravější oleje na vaření

Kdo by ho nepoužíval? Kuchyňský olej coby kapalina, která se získává buď z rostlinného, ​​​​živočišného nebo syntetického tuku, je velmi všestranný. Někdy je těžké rozklíčovat, jaký druh použít, neboť smažení, fritování nebo příprava salátových dresinků není jedno a totéž.

Kuchyňské oleje jsou obvykle vyrobeny z nenasycených tuků a mnoho z nich také obsahuje omega-3 mastné kyseliny a vitamin E. Při výběru oleje je důležité zvážit jeho účel. Například pro fritování jsou vhodné pouze oleje s vysokými kouřovými body. Proč? Pokud se daný olej přehřeje, tuky se začnou rozkládat a dochází ke vzniku nebezpečných volných radikálů. Takže, z čeho můžete vybírat, pokud připravujete teplé jídlo?

Nejzdravější oleje na vaření

Extra panenský olivový olej – obsahuje mnoho mononenasycených a polynenasycených tuků, které jsou prospěšné pro zdraví srdce. Pochlubit se může i antioxidanty s protizánětlivými vlastnostmi. Olivový olej je všestranný, ale zároveň i aromatický, takže se nejlépe hodí na zálivky a pokapání. Extra panenský olivový olej není vhodný pro hluboké smažení, protože má nižší bod kouře.

Avokádový olej – také se pyšní vysokým obsahem mononenasycených tuků, ale v porovnání s olejem olivovým je u něj bod kouře vyšší, takže ho lze použít k vaření a smažení. Avokádový olej je také dobrým zdrojem kyseliny olejové a vitaminu E, má jemnou chuť a barvu.

Řepkový olej – ve srovnání s jinými oleji má velmi nízký obsah nasycených tuků. Olivový olej obsahuje přibližně 14 % nasycených tuků, zatímco řepkový jen 6 %. Řepkový olej má vysoký bod kouře, takže se hodí pro veškeré vaření a fritování bez rizika připálení.

Slunečnicový olej – bývá bohatý na vitamin E, najdete v něm vysoký obsah mononenasycených tuků, potěší vysoký kouřový bod.

Hroznový olej – je vedlejším produktem při výrobě vína. Má vysoký obsah vitaminu E a mononenasycených tuků. Ačkoli je bez chuti, hodí se pro smažení a fritování, protože má vysoký bod kouře.

Kukuřičný olej – běžně se používá v USA. Má neutrální chuť a nízký obsah nasycených tuků, považuje se za všestranného kuchyňského pomocníka.

Lněný olej – spojuje se s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, ale nelze jej zahřát na vysoké teploty.

Který je ten pravý?

Pro zdravější variantu zvolte olej s nižším obsahem nasycených tuků. Kupříkladu takový kokosový olej, i když se často vychvaluje jako zdravá potravina, jich v sobě ukrývá asi 90 %. O nasycených tucích se tvrdí, že při nadměrném množství zvyšují riziko srdečních onemocnění a mrtvice (1). Sluší se také uvést, že všechny tuky, nasycené i nenasycené, obsahují stejné množství kalorií, takže by se měly konzumovat s mírou.  

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5475232/, www.goodto.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat