Prostreno.cz

Potraviny snižující cholesterol

Pečujete o své srdce? Pokud na svém stole nemáte tyto potraviny, jen stěží udržíte hladinu cholesterolu pod kontrolou!

Cholesterol je voskovitá látka, která se nachází v krvi. Tělo ho potřebuje k vybudování zdravých buněk, nicméně jakmile je jeho hladina vysoká, zvyšuje se riziko srdečních onemocnění.

Funguje to tak, že s vysokým cholesterolem se v cévách tvoří tukové zásoby, které časem znesnadní průtok dostatečného množství krve tepnami. Někdy tyto usazeniny mohou vytvořit sraženinu, která způsobí srdeční infarkt nebo mrtvici. Naštěstí se pomoc dá hledat ve stravě. Které potraviny lékaři vyloženě doporučují? Tyhle vyrovnávají hladinu „špatného“ cholesterolu a pečují o srdce!

Mastné ryby

Omega-3 zlepšují mozkové funkce a mají na srdce pozitivní vliv. Mohou udržovat krevní tlak a srdeční frekvenci pod kontrolou, snižují riziko srdečních infarktů a špatného cholesterolu. Pravdou je, že lidské tělo si omega-3 neumí vyrobit, takže je musí přijímat prostřednictvím jídla.

Olivový olej

Lidé, kteří denně přijímají alespoň půl polévkové lžíce olivového oleje, vykazují o 14 % nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění a o 18 % nižší riziko ischemické choroby srdeční. Tedy aspoň v porovnání s těmi, kteří „oliváči“ neholdují. Zjistili to vědci z Harvard TH Chan School of Public Health (1). Ti apelují na to, aby strávníci vyměnili produkty obsahující nasycené tuky, jako je máslo, margarín nebo majonéza právě za tekuté středomořské zlato.

Ořechy

Ořechy mají vysoký obsah nenasycených tuků a vlákniny, o nichž se ví, že skvěle redukují vysokou hladinu cholesterolu. Mezi nejlepší možnosti pak patří vlašské ořechy, mandle a pistácie, jež se vejdou do každé kabelky.

Celá zrna

Hnědá rýže, tmavý chléb či cereálie. Tyhle dobroty spojuje velmi vysoký obsah vlákniny. Právě ona zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu a krotí množství žluči absorbované do střev. Když k tomu dojde, žluč nemá důvod se držet kolem, takže opouští tělo spolu s veškerým odpadem z jídla.

Luštěniny

Luštěniny jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, tvoří tedy důležitou stavební jednotku svalů. Kanadská studie odhalila, že denní porce luštěnin může snížit špatný (LDL) cholesterol o celých 5 % (2). Bohužel výzkum také tvrdil, že pouze 13 % populace tento denní požadavek naplňuje.

Ovoce a zelenina

Avokádo má vysoký obsah mononenasycených tuků a je přítelem srdečního orgánu. Cholesterol vyvažuje tak, aby se srdci dařilo. Podobně blahodárně na tělo působí i bobule, jablka a růžičková kapusta. Tak si nechte chutnat.

Zdroje: (1) www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/olive-oil-heart-disease-risk/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6855964/, wwwmayoclinic.org, www.pushdoctor.co.uk






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat