Prostreno.cz

Vliv nadváhy na kvalitu spánku

Obezita má nejen negativní dopad na naše kardiovaskulární zdraví, ale také na noční odpočinek. Díky jejím důsledkům jako je spánková apnoe, reflux a bolest zad je potom klidný spánek téměř vyloučený.

Spánek je základem našeho každodenního života (1). Jen pokud si v noci dostatečně odpočinete, budete připraveni na výzvy nadcházejícího dne. Bohužel, náš spánek je také náchylný k sebemenším poruchám – od neklidných myšlenek až po špatné jídlo ve večerních hodinách. Co ale mnozí jako důvod neklidného spánku neberou v úvahu je, že i nadváha narušuje klidnou noc (2).

Když vás váha udržuje vzhůru

Lidé s nadváhou spí v průměru méně než jejich štíhlejší lidské bytosti. To není způsobeno již známými zdravotními problémy kardiovaskulárního systému, ale faktory, které přímo spojují obezitu a kvalitu spánku. Tři nejdůležitější jsou spánková apnoe, reflux a (chronická) bolest zad (2).

Spánková apnoe

U lidí s nadváhou se tuk často hromadí v krku, což způsobuje zúžení dýchacích cest a vzduch – zejména vleže – tudy pak proudí hůře. Spánková apnoe způsobuje periodickou zástavu dýchání (apnoe) v noci, která může trvat několik sekund. Pacienti často nevědí, že onemocněním trpí, ale během dne se potýkají s typickými příznaky – včetně extrémní únavy, bolesti hlavy po probuzení, potíží se soustředěním a depresivních nálad (2).

Reflux

Při takzvaném gastroezofageálním refluxu dochází k refluxu obsahu žaludku do jícnu. Výsledkem je, že většina postižených trpí pálením žáhy nebo celkovou bolestí v hrudi nebo v oblasti horní části břicha. Reflux však není onemocnění, které postihuje pouze lidi s nadváhou. Nicméně jeho vznik zvyšují některé špatné návyky. Když večer konzumujeme velmi pikantní, kyselé nebo sladké, velmi horké nebo studené potraviny, stejně jako potraviny s vysokým obsahem tuku, zejména silně zahřáté tuky a přidají k tomu ještě cigarety a alkohol, klidnému spánku rozhodně nepřispívají. Reflux, který se vyskytuje převážně v noci, vás pak bude budit a nedovolí usnout (3).

Bolest zad

Lidé s nadváhou nesou svoji velkou váhu jako kříž na zádech. A právě tato bolestivá záda vás udržují vzhůru. Pokud vás bolí záda – nebo tělo obecně – bude pro vás těžší usnout. Jen počáteční převalování při hledání pohodlné polohy vás stojí každou noc 42 minut spánku (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20359/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6489488/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2879818/





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat