Prostreno.cz

Spáleniny od slunce ošetřete jídlem

Zarudlá pokožka, puchýře, otoky a hlavně bolest. Spáleninám od slunce se lidé přes léto jen málokdy vyhnou. Co na ně platí? Povolejte meloun, tvaroh nebo okurku!

Prostě se to stane. Zapomenete obnovit vrstvu opalovacího krému hned po koupání, nebo se nenamažete vůbec a na slunci zkrátka usnete. O tom, za jak dlouho se spálíte, rozhoduje přirozená výbava vašeho těla. Každý člověk má určitou vrozenou odolnost kůže vůči slunečnímu záření, fototyp, kterých je dohromady šest, ale v české populaci se fototypy zpravidla vyskytují jen čtyři.  

Podle fototypu lze odhadnout, jak dlouho se může člověk slunit bez sluneční ochrany, aby nedošlo ke spálení pokožky. Kupříkladu u fototypu II to je 10–20 minut, u fototypu III 20-30 minut. Po uplynutí této doby se výrazně zvyšuje riziko spálení pokožky. V takovém případě se k ošetření rudých a bolavých míst doporučuje pantenol, ovšem první pomoc lze hledat v každých potravinách. Po čem sáhnout?

Okurky

Okurky jsou z velké části tvořeny vodou (konkrétně jde o 95 procent), takže působí především hydratačně. Okurka ale zároveň pleť zklidňuje a bojuje proti otokům. Taky obsahuje vitaminy A a C, které na pokožku působí až blahodárně. Okurku nakrájejte na plátky a přiložte ji na zasažené oblasti, nebo ji nastrouhejte, promíchejte s ovesnými vločkami, jež díky protizánětlivým polyfenolům odstraní podráždění a začervenání pleti, a vytvořte jakousi hrubou pastu. Tu po uplynutí 15 až 20 minut smyjte vodou.

Meloun

Vodní meloun stimuluje pocení a šťáva z něj vytahuje horkost. Melounovým nektarem potřete záda, ruce, nohy, cokoli, na co se slunce zaměřilo až příliš, a nechte ho zaschnout. Poté pokožku opláchněte a celý postup ještě dvakrát za den zopakujte. Nemáte-li po ruce meloun, vystačíte si se zeleným čajem. Díky obsahu kyseliny tříslové zmírňuje bodavou bolest při spálení sluncem.

Rajčata

Rajčata pomáhají hydratovat a snižovat zánětlivou reakci spálené pokožky. A vzhledem k tomu, že jsou tyto šťavnaté plody bohaté na lykopen, červené rostlinné barvivo s antioxidačním účinkem ze skupiny karotenoidů, působí proti škodlivému UV záření. Rajčata rozmačkejte šťouchadlem na brambory a aplikujte na sluncem zasaženou pokožku. Nechte 15 minut působit a poté léčivou „masku“ smyjte. Opakujte podle potřeby.

Podmáslí, zakysaná smetana, tvaroh nebo jogurt

Kyselina mléčná zklidňuje zarudnutí pleti a taktéž z ní dokáže vytáhnout horkost. Podmáslí, zakysanou smetanu, tvaroh či jogurt hustší konzistence naneste přímo na pokožku, nebo nějaký z těchto mléčných výrobků nalijte do koupele. Pro ještě lepší výsledky můžete přidat trochu rajčatové šťávy.

Zdroje: www.yahoo.com, www.wikipedia.org, www.thejoin.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat