Prostreno.cz

Správné skladování banánů

Přinesli jste si z obchodu velký trs banánů a v rámci delší trvanlivosti ho umístili do lednice? Chyba. Nejprve musíte toto ovoce nechat dozrát při pokojové teplotě, jinak si na něm příliš nepochutnáte. Ani vizuální efekt nebude nic moc!

Banány patří mezi nejoblíbenější a nejvyhledávanější druhy ovoce. A důvody jsou zřejmé! Dají se využít při přípravě smoothies, sladkých moučníků, pudingů i marmelád. Lze je smažit, flambovat, zapékat, grilovat i péct. Oceňujeme při tom nejen jejich exotickou chuť, ale i zdravotní výhody. Které jsou ty nejzásadnější?

Cizokrajný medikament, který přijde vhod

Banány mají velkou a hlavně prokazatelnou léčivou moc. Z četných studií vyplývá, že vlivem obsažené vlákniny a rezistentního škrobu podporují bezproblémový chod trávení a přispívají k regulaci hladiny krevního cukru. Taktéž se zjistilo, že jejich pravidelná konzumace příznivě ovlivňuje hubnutí, přičemž normalizuje krevní tlak, což přináší pozitiva celému kardiovaskulárnímu systému. Protože zprostředkovávají širokou škálu antioxidantů, dávají se do přímé souvislosti se sníženým rizikem degenerativních poruch. Nelze opomenout ani to, že zlepšují citlivost na inzulín, čímž předcházejí diabetu. Ve vědecké sféře se vychvalují i pro jejich schopnost svalové regenerace po náročnějším cvičení. Ano, všechno tohle jsou motivační důvody ke koupi. Ale co pak s nimi? Je lepší banány ubytovat v lednici? Anebo jim svědčí spíše pokojová teplota a mísa položená v kuchyni? Vlastně od obojího trochu!

Neznalost se nevyplácí

„Banány byste měli umístit na kuchyňskou linku. Poté, co budou tak zralé, jak sami chcete, je tak na dva až tři dny dejte do lednice. Nebo do té doby, dokud jejich slupka nezčerná,“ doporučuje americká specialistka potravinářských technologií Tamika Sims. „Jistě jste si všimli, že ani v obchodech se toto ovoce neskladuje v chladicích boxech. Je to proto, že by to způsobilo hořkou chuť i změnu barvy. Banán potřebuje nejprve dozrát, až pak uvítá chlad,“ doplňuje tato expertka.

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25129656/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25129656/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29387426/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23953879/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25129656/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32124007/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat