Prostreno.cz

Tepelná úprava některým potravinám škodí

Preferujete syrovou stravu? Ano, má svá pro, ale také proti. Stejně jako ta vařená! Co všechno tepelnou úpravou jídla ztratíte? A co naopak získáte?

Vařit, či nevařit? To je otázka. A také pěkné dilema! Některým potravinám tepelná úprava svědčí, zatímco jiné pobytem v hrnci doslova trpí. Měli byste tedy sporák rozpálit na plné obrátky, nebo se horku naopak vyhnout? Je to na zvážení.

Sbohem, prospěšné enzymy!

Ať už konzumujete jakoukoli potravinu, trávicí enzymy přítomné ve vašem těle ji pomáhají rozložit, což usnadní její zpracovávání i samotné zažívání. Problém s těmito enzymy je ovšem ten, že jsou citlivé na teplo, které je doslova deaktivuje. Podle jistého výzkumu k deaktivaci těchto látek dochází při teplotě vyšší než 47 stupňů Celsia, což mluví ve prospěch raw neboli syrové stravy. Ta má svou širokou základnu zastánců i z jiných důvodů.

Ta věc okolo vitaminů

Proč se tolik doporučuje, abychom jedli zeleninu den co den? Je to hlavně kvůli vitaminům, které organismu ve všech směrech prospívají. Jenže! Poznatky studie zveřejněné v magazínu The Journal of Nutritional Science and Vitaminology varují, že se vařením snižuje obsah vitaminů rozpustných ve vodě až o 60 procent. Týká se to zejména vitaminů B a C. Z tohoto průzkumu také vyplynulo, že čím déle se jídlo vaří, tím jsou tyto živinové ztráty větší. Říkáte si, že dnes si tedy raději smlsnete na něčem bez tepelné úpravy? Pozor, taková výhra to také být nemusí.

U žvýkání se trochu více zapotíte

Není žádným tajemstvím, že důkladné rozžvýkání jednotlivých soust je prvním a hodně důležitým krokem trávicího procesu. Pokud ho zanedbáte, riskujete nadýmání, plynatost a další nepříjemné komplikace. Co si budeme povídat, jídlo, které prošlo varem, bývá měkčí a tím pádem i snadněji zpracovatelné. Křoupáním čerstvé a tvrdé mrkve své čelisti pořádně zaměstnáte a budete muset vynaložit větší úsilí. Takže co, přece jen rozpálíte plotýnky na sporáku?

Na scénu přicházejí antioxidanty

Jako by tohle celé bylo málo složité, do pomyslných misek vah zasahuje studie publikovaná v časopise The Journal of Agricultural and Food Chemistry. Její závěry informují o tom, že vaření zeleniny příznivě ovlivňuje dostupnost antioxidantů, jako je kupříkladu beta-karoten, lykopen či lutein. Zatímco první z uvedených látek se spojuje se sníženým rizikem srdečních chorob, druhá se dává do přímé souvislosti s prevencí rakoviny. Přínosný je i lutein, který chrání zrak před poškozením. Kdo by z těchto sloučenin nechtěl vytěžit maximum! Co z toho všeho plyne? Jak syrová, tak vařená strava má svá pozitiva a negativa. Ideální je zřejmě její střídání, že?

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3172083/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc. www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10775391/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(1 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat