Prostreno.cz

Kvalitní strava nemusí stát jmění

Inflace žere naše peníze a není to jen problém velkých rodin. Proto máme jednoduché tipy, které vám mohou při jídle ušetřit velké peníze.

Inflace stoupá a roste. Největší jsou náklady na energie, ale znatelně zdražují i potraviny. Zlepšení je zatím v nedohlednu, pokud se ale budete řídit následujícími radami, můžete při nakupování a vaření ušetřit spoustu peněz.

Nakupování

V každém supermarketu jsou každý den nové slevové nabídky, v některých dokonce celé regály nebo mrazáky plné zboží, kterému končí datum spotřeby. A mimochodem, ohnout se se také vyplatí – nejlevnější potraviny jsou totiž vždy na spodní polici.

Nakupujte sezonně: špenát a květák v dubnu, cukety a hrozny v září – sezonní nákup přináší nejen chuť a vitaminy na talíř, ale také vždy ušetří peníze. 

Vytvořte si týdenní plán, abyste ze supermarketu neodjížděli s více věcmi, než vlastně potřebujete. Je ekonomičtější udělat si nákupní seznam na několik dní a důsledně ho v obchodě dodržovat.

Vaření

Slupky a stonky mohou být také chutné a syté – a nestojí nic navíc. Můžete například uvařit chřestovou polévku ze slupek, použít květák a kedlubnové listy, do dušeného masa nasekat stonky brokolice nebo upéct křupavé chipsy ze slupek (sladkých) brambor. 

Pokud si předvaříte a zmrazíte velké množství omáček nebo polévek, budete mít zásoby vždy po ruce, což šetří čas, drahou energii a peníze.

Jídlo nemusí být vždy luxusní. Nudle s rajčatovou omáčkou, brambory s tvarohem, dušené maso s hořčicí – existuje mnoho jídel, která jsou i dnes extrémně levná. 

Téměř 30 procent našich potravin končí v koši. Takže pokud jídlo nevyhazujete, nesmírně ušetříte. Zbytky můžete zamrazit nebo z nich vykouzlit jídlo z jednoho hrnce, pánev, guláš či mísu. 

Pokud často používáte bylinky, jako je bazalka, kopr nebo rozmarýn, má smysl si je vypěstovat. Šetří to plasty – a hlavně peníze!

Ostatní

Pečivo sice rychle oschne a ztvrdne, ale i pak se dají využít. Chléb a rohlíky se dají péct, opékat, dělat z nich krutony nebo houskové knedlíky. Pečením vlastního chleba také ušetříte.

Pití vody z kohoutku místo balené vody šetří peníze a námahu. A pro lepší chuť ji nalijte do láhve a vychlaďte v lednici.

Jezte jen půlku. Vážně! Dobře, na první pohled to zní drsně, ale spoustě z nás by shodit pár nevadilo, a navíc i prospělo. Co může být levnější než jíst méně? Zkušenosti ukazují, že to není snadné, ale vzhledem k vysokým nákladům na jídlo může být snazší odolat kulinářským svodům. 

Zdroj: názory autora, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat