Prostreno.cz

Co jíst během chemoterapie

Navzdory tomu, že řada onkologických pacientů trpí nechutenstvím, jejich organismus potřebuje cenné živiny. Jaké a proč?

V ČR je ročně průměrně diagnostikováno více než 87 000 pacientů se zhoubným novotvarem. Ročně v souvislosti s ním umírá cca 27 000 pacientů. Celkem v ČR žije cca 600 000 osob se zhoubným novotvarem nebo s minulostí tohoto onemocnění, takže statistiky hovoří jasně: každý 3. obyvatel České republiky v průběhu svého života rakovinou onemocní. Pokud právě teď něco takového řešíte, a podstupuje chemoterapii, tedy proces spálení rakovinných buněk a zastavení jejich dalšího růstu nebo vývoje, změňte svůj jídelníček. Vyvážená strava udržuje tělo pro optimální funkce a dodává sil do dalšího boje.

Ovesné vločky

Ráno určitě snídejte ovesné vločky, které jsou nabité několika důležitými živinami, jmenovitě sacharidy, bílkovinami, antioxidanty a zdravými tuky. Každá miska ovesných vloček pomáhá dodat trvalou energii a zároveň poskytuje dobrý zdroj thiaminu, fosforu a hořčíku. Do vloček přidejte nějaké sušené ovoce či oříšky a zvyšte nutriční úroveň tohoto jídla, které předchází riziku vzniku a prohlubování podvýživy, jež se u nemocných s rakovinou často zvyšuje.

Avokádo

Toto úžasné ovoce je také plné živin. Má obzvláště vysoký obsah zdravých mononenasycených tuků, které mohou pomoci snížit LDL (špatný) cholesterol a zároveň zvýšit ten HDL (dobrý), což je více než žádoucí, neboť kardiovaskulární komplikace se staly hlavními problémy pacientů s onkologickým onemocněním. Mnoho chemoterapeutických činidel je kardiotoxických a zdá se, že si s hladinou cholesterolu pohrávají (1).

Vejce

Jedním z nejčastějších vedlejších účinků chemoterapie je také únava. Podle odborníků zabírá konzumace vajec, a to díky jejich obsahu bílkovin a tuků – na jeden středně velký kus (44 gramů) připadá téměř 6 gramů bílkovin a 4 gramy tuku.

Dýňová semínka

Dýňová semínka jsou bohatá na tuky, bílkoviny a antioxidanty, jako je vitamin E, jež působí proti zánětu. Proto je vhodné je během chemoterapie přijímat. Už jste je zkusili pomalu upražit na pánvi s kapkou olivového oleje a oblíbeným kořením?

Tučné mořské ryby

Ryby tělu dodávají bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, takže pečují o pocit sytosti a zároveň i zdraví kostí. Podle odborníků se při chemoterapii doporučují alespoň dvě porce tučné mořské ryby nebo potraviny s obsahem probiotických bakterií týdně, neboť chemoterapie snižuje aktivní svalovou tkáň, kvůli čemuž dochází k poklesu výkonnosti, poruchám imunologických obranných mechanismů a výskytu infekcí.

Ovoce a zelenina – obecně

Ovoce souběžně se zeleninou zesláblému organismu dopřává potřebné vitaminy, minerály, ale i různé bioaktivní látky a vlákninu. Zatímco nerozpustná vláknina slouží jako potrava pro zdraví prospěšné střevní bakterie, a pomáhá tak udržovat zdravou střevní mikroflóru, ta rozpustná se váže na vodu ve stolici, zvyšuje její objem a změkčuje ji. Všechny uvedené složky pak podporují účinnost onkologické léčby.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4726544/, www.linkos.cz, www.thehealthsite.com, www.quakeroats.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat