Prostreno.cz

Základní živiny pro děti a kde je hledat

Dětská strava by měla být především vyvážená a pestrá. Co všechno mladý organismus potřebuje a jaké živiny jsou pro něj zásadní?

Nedostatek nebo nevyváženost ve stravě může mít nepříjemné následky v podobě vzniku různých nemocí. Víte, jaké jsou nutriční potřeby vašeho dítěte? 

Vitamin A

Tento vitamín je klíčový pro dobrý zrak, zejména pro barevné a noční vidění. Slouží také imunitnímu systému dítěte – poskytuje obranu proti bakteriím a infekcím. Vitamin A je k mání v mrkvi, melounu, petrželi, rajčatech, špenátu či meruňkách.

Vitaminy skupiny B

Mezi vitaminy skupiny B patří thiamin, riboflavin, niacin, folát, kyselina pantotenová, B6, B12 a biotin – pomáhají tělu vytvářet a využívat energii. Bez dostatku vitaminů skupiny B mohou děti dostat anémii, proto je zásobujte celozrnnými výrobky, rybami, kuřetem, listovou zeleninou a mléčnými produkty.

Vitamin C

Céčko urychluje hojení, ať už se jedná o řezné rány a škrábance, nebo třeba nachlazení. Mezi nejbohatší zdroje vitaminu C patří černý rybíz, papája, květák či třeba brokolice. Děti však mohou také pravidelně pít sklenici pomerančového džusu.

Vitamin D

Vitamin D je klíčový pro silné kosti a zuby a děti jej potřebují i proto, že jim pomáhá vstřebávat vápník. Kůže si tento vitamin vytváří, když na ni dopadá slunce, ale protože UV paprsky, které tento proces podporují, mohou způsobit rakovinu, neměly by se děti slunci vystavovat příliš často. Místo toho jim zvyšte příjem vitaminu D mlékem, cereáliemi, tuňákem, lososem a vejci.

Vápník

Tento minerál je nezbytný pro zdravé kosti a zuby, přičemž za nejlepší zdroj se považuje mléko. A jogurt.

Cholin

Cholin (aminoalkohol) je bioaktivní látkou, která se dříve řadila mezi vitaminy skupiny B. Buňky ji vyžadují, aby si udržely svůj tvar. Cholin má lipotropický účinek, podílí se na využití tuků a cholesterolu. Tělo si cholin nevytváří samo, takže ho děti musí přijímat z potravin, jako jsou vejce, ryby, hovězí a kuřecí maso a brokolice.

Železo

Železo je nezbytnou součástí krevního barviva hemoglobinu, jež zajišťuje transport kyslíku do všech buněk těla a je tak nezbytné pro dýchání. Kromě toho snižuje míru únavy a vyčerpání. K nejvýznamnějším zásobárná železa se řadí především hovězí maso, jehněčí maso a vnitřnosti – játra.

Hořčík

Hořčík je jedním ze stavebních kamenů tělesných buněk a je důležitý pro tvorbu energie. Strava bohatá na hořčík také udrží srdce vašeho dítěte silně napumpované až do dospělosti. Kde ho hledat? Vsaďte na hnědou rýži, otruby, fazole, mandle a další ořechy.

Draslík

Draslíkem jsou nabité především banány, ale najdete ho také ve sladkých bramborách, bílých fazolích, odstředěném mléce a nízkotučném jogurtu. Draslík je významný pro normální činnost nervové soustavy, svalů (včetně srdce) a k udržení normálního krevního tlaku.

Zinek

Zinek pomáhá dětskému imunitnímu systému bojovat s viry a jinými choroboplodnými zárodky, zároveň pečuje o správný růst a vývoj. Hledat ho můžete ve fazolích, kuřeti a obohacených snídaňových cereálií.

Zdroje: www.webmd.com, www.ellynsatterinstitute.org, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat