Prostreno.cz

Datle pomáhají s učením a zkracují porod

Datle mají svoji úžasnou přezdívku. Říká se jim beduínský chléb. Patří k významným zdrojům sacharidů, vitaminů, minerálů a aminokyselin a bývají nesmírně důležité nejen pro těhotné ženy. Zkracují totiž dobu porodu!

Datlová palma je pravděpodobně nejstarším pěstovaným stromem na světě. Zmínky o ní se nacházejí v židovském, křesťanském a islámském náboženství. Plody – datle se v obchodě dají najít mezi rozinkami a sušenými švestkami. Tyto malé, vrásčité „boby“ bývají velmi sladké, ale zároveň jemné a lahodné. Pro je zařadit do svého jídelníčku?

Mají vysokou nutriční hodnotu

Datle jsou nutriční elektrárnou a tělu dodávají vlákninu, která vytváří pocit sytosti, podporuje zdravé trávení a činnost srdce. Datle také patří k vynikajícím zdrojům draslíku. Ten je významný pro normální činnost nervové soustavy, svalů (včetně srdce) a k udržení normálního krevního tlaku. Velmi prospěšný by mohl být i vysoký obsah hořčíku (±600 mg/1kg datlí). Je známo, že konzumenti datlí v saharských oblastech mají nejnižší výskyt rakovinových onemocnění, což je skutečnost připisovaná právě zmíněnému minerálu.

Zkracují porod

Randomizovaná klinická studie se 182 nastávajícími maminkami ve věku 18–35 let, které se v roce 2013 dostavily do nemocnice OmAlBanin v íránském Mashhadu, odhalila úžasnou věc. Když bylo provedeno srovnání mezi 91 těhotnými ženami, které konzumovaly 70–76 g datlí denně od 37. týdne těhotenství, a 91 těhotnými ženami, které se jich naopak ani nedotkly, ukázalo se, že ženy přijímající datle měly kratší první fázi porodu, výrazně vyšší průměrnou dilataci děložního čípku a sníženou potřebu umělého vyvolání děložní činnosti (1).

Podporují výkon mozku

Pravidelná konzumace dat je spojena s nižším rizikem neurodegenerativních poruch (jako je Alzheimerova choroba) a lepším kognitivním výkonem. Podle všeho strava bohatá na datle může zlepšit paměť a učení. Pokud se obáváte množství cukru a kalorií, snězte dva až tři kusy denně. Toto množství pro získání všech zdravotních benefitů, které datle nabízejí, stačí.

Datle se ovšem dají i rozmixovat do smoothie spolu s neslazeným ovesným nebo mandlovým mlékem, konopnými semínky a skořicí. Mezi velmi oblíbené recepty patří i datle plněné kozím sýrem a obalené slaninou. Neskutečná dobrota!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637148/, www.realsimple.com, www.fao.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat