Prostreno.cz

Dobroty pro dlouhý pocit zasycení

Hlídáte si denní energetický příjem i výdej, hubnete, nebo držíte nějakou dietu čistě ze zdravotních důvodů? Pak se vám bude hodit seznam dobrot, které mají vynikající schopnost zasytit!

Říká se, že hlad je převlečená žízeň. Pokud vás přepadne, máte se nejdřív napít čisté vody a chvíli vyčkat. Že se nedal na odchod? Pak se o hlad skutečně jedná. A na něj platí tohle skvělé jídlo!

Polévky  

Mnoho studií ukazuje, že pokud si dáte polévku před jídlem, budete jíst méně. Vždy se však rozhodněte pro polévku na bázi masového či zeleninového vývaru plnou kolagenu a vlákniny než pro polévky krémové a hutné. Těm zahuštěným moukou se radši vyhýbejte.

Zelenina

Mezi nejsytější zeleninu patří artyčoky, brokolice, hrách, mrkev, sladké brambory, červená řepa, růžičková kapusta, květák, chřest a celer. Vyberte si, co vám nejvíc chutná!

Ovesné vločky

I ovesné vločky patří k potravinám s vysokým obsahem vlákniny, která vám může pomoci s pocitem plného břicha. Dobrou zprávou je, že se tahle obvykle ranní superpotravina dá spárovat téměř s čímkoli a navíc spadá do kategorie jídel s nízkou energetickou hustotou – což znamená, že jde o pomalu se spalující sacharidy, které nezvedají hladinu cukru v krvi. A to je ideální pro udržení a stabilitu energie!

Bobule

Brusinky, angrešt, arónie, borůvky, černý rybíz, jahody či ostružiník spadají do kategorie bobulovin a drobného ovoce. Bobuloviny jsou zdravé, mají nízký glykemický index a jejich obrovskou výhodou je, že uspokojí chutě na sladké.

Libový protein

Užijte si trochu libového proteinu z kuřecího, hovězího a vepřového masa. Vhodný je ovšem i třeba takový tuňák či šťavnatý losos! Vyhýbáte se jídlu se živočišnou složkou? Pak si dejte čočku, cizrnu, fazole a tofu.

Ořechy a semínka

Podoba dokonalé svačiny plné proteinu je jasná. Jedná se o dýňová semínka, pistácie, mandle či pekanové ořechy. Všechny tyto položky obsahují spoustu zdravých tuků a bílkoviny, tudíž představují ideální mlsání mezi hlavními jídly. Je však třeba dodržet přiměřenou velikost porce, jež je stanovena na šest až 12 ořechů.

Zdroje: www.nutritiouslife.com, www.healthfitnessrevolution.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat