Prostreno.cz

Vitaminy, které spolu lépe fungují

V přírodě se vitaminy a minerály téměř nikdy nevyskytují izolovaně. Potraviny obvykle obsahují komplexní směs makroživin a mikroživin, které spolupracují, aby poskytovaly to, co tělo potřebuje k optimálnímu fungování. Víte, co s čím spárovat, aby byl organismus chráněný?

Některé živiny fungují lépe, když jsou užívány společně. Které to jsou a jaké kombinace byste rozhodně neměli podceňovat?

Vitamin D a vitamin K

Zatímco vitamin D byl zpočátku uznáván jako důležitý pro zdraví kostí, zejména u dětí, postupem času se ukázaly i jeho další schopnosti. Déčko je zásadní pro vstřebávání vápníku a hraje významnou roli ve zdraví srdce, autoimunitních onemocněních, neurologických stavech i infekcích. Výzkumy ukazují, že také rozhoduje o modulaci vrozených imunitních odpovědí směrem k různým patogenům (1) a jeho vhodná suplementace je užitečná při cukrovce a infekcích dýchacích cest.

Vitamin K se považuje za vitamin srážející krev, taky pomáhá posilovat kosti, může předcházet kornatění tepen souvisejícím se srdečním onemocněním a zlepšuje citlivost na inzulín (2). Vitaminy D a K jsou vzájemně propojeny. Déčko zvyšuje vstřebávání vápníku, a když se užívá s dostatečným množstvím káčka, absorbovaný vápník je směrován do vhodných míst v těle, aby se udrželo zdraví kostí a krevních cév.

Rybí olej a vitamin E

Rybí tuk je dalším oblíbeným doplňkem stravy. Některé z nejnovějších výzkumů naznačují, že může pomoci při léčbě deprese (3) a hraje roli v prevenci demence a srdečních chorob. Obecně má rybí tuk protizánětlivé a prokrvující účinky v celém těle. Kvůli své chemické struktuře však může snadno žluknout. Naštěstí platí, že vitamin E, antioxidant rozpustný v tucích, před žluknutím a znehodnocením tohoto rybího „produktu“ chrání.

Folát a vitamin B12

Homocystein je toxická aminokyselina produkovaná v těle, která zřejmě zvyšuje riziko demence a srdečních chorob. Vitamin B12 a kyselina listová patří k živinám, které jsou potřebné ke zpracování homocysteinu (4). Jsou-li přítomny v dostatečném množství, mají příznivý vliv na mozek a bojují proti jeho kognitivnímu úpadku.

Zinek a měď

Zinek a měď se považují za dvě kritické mikroživiny. Zinek má v těle více rolí, ačkoli se často zdůrazňují jeho účinky na imunitní funkce (5). Měď je mimo jiné důležitá pro antioxidační obranu a tvorbu pojivové tkáně. Oba minerály mohou způsobit problémy při nedostatku nebo při nadbytku. Každopádně zinek je antagonistou mědi (jedna ze vzájemně protichůdně působících složek anebo organismů), proto se při jeho nadměrném příjmu může objevit deficit mědi.

Železo a vitamin C

Železo bývá důležitým minerálem pro výrobu energie v těle a je rozhodující pro tvorbu hemoglobinu. Hemoglobin je protein obsahující železo, který přenáší kyslík uvnitř červených krvinek. Červené krvinky transportují kyslík z plic tam, kde je v tkáních potřeba a bez železa to nejde. Pokud dodávka kyslíku do buněk a tkání začne selhávat, produkce energie v celém těle se snižuje, což vede k anémii a únavě.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4070857/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27133809/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5481805/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7497502/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat