Prostreno.cz

Potraviny zhoršující střevní problémy

Jídlo má vyživovat, ne ve vás vyvolávat nevolnost. Potkaly vás gastrointestinální potíže v podobě bolesti žaludku, nevolnosti nebo průjmu? Pak se vyhněte těmto potravinám!

Ze špatného ještě horší? Nutně to tak nemusí být. V případě, že je vám nevolno od žaludku, vše se spraví, pokud ze svého denního režimu dočasně vynecháte určité dobroty. Které to jsou?

Plnotučné mléčné výrobky

Plnotučné mléčné výrobky mohou způsobit žaludeční nevolnost kvůli vysokému obsahu tuku. Obtížně stravitelné bývají i kvůli laktóze, mléčnému cukru, který obsahují (1). Někteří lidé nemají potřebný enzym pro trávení laktózy, což u nich vytváří plynatost a nadýmání. Oblíbené mléko do kávy však může nahradit mléko rostlinné.

Koření

Kořeněná jídla nezpůsobují gastrointestinální potíže u každého člověka, ale pravdou je, že stimulují trávicí systém, takže byste se jim měli vyhnout, pokud máte zažívací potíže. Kromě toho mohou vyvolat pálení žáhy či kyselý reflux. Pozor si dejte především na kapsaicin v chilli papričkách (2).

Cukerný alkohol

Sorbitol, cukerný alkohol, je obsažen v ovoci, zejména v třešních a hruškách. Najít jej lze i ve žvýkačkách. Obvykle více než 20 gramů denně může způsobit plynatost, nadýmání a průjem (3).

Potraviny s vysokým obsahem tuku

Potraviny s vysokým obsahem tuku taktéž ovlivňují chod trávicího traktu a mívají dvojí účinek. Buď zpomalí trávení a způsobí zácpu, nebo trávení naopak urychlí a způsobí průjem (4). Proto při střevních problémech oželte sýry, červené maso a máslo, smažená jídla a smetanové omáčky nebo dezerty.

Příliš mnoho vlákniny

Správné množství vlákniny, za ideální se považuje přibližně 25 až 30 gramů denně, má na tělo blahodárný účinek. Co ale stane, když tuto hranici překročíte? Jakmile vlákniny přijímáte až příliš mnoho, trávicí systém se tomu nemusí správně přizpůsobit. Výsledkem je plynatost a nadýmání. Vždy se doporučuje se vlákninou zásobovat pozvolna, pomalu. Ke zdrojům vlákniny pak patří celozrnné pečivo, rýže natural, ovesné vločky nebo pseudoobiloviny, jako je pohanka či quinoa.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586575/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9035713/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6693595/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2981385/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5548066/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat