Prostreno.cz

Co jíst před a po darování krve

Rozhodli jste se, že začnete darovat krev? Výborný nápad! Nejdřív si ovšem sepište seznam, co můžete a měli byste jíst před a po odběru.

Podle Českého červeného kříže počet dárců krve evidovaných v nemocničních transfúzních zařízeních činí 233 tisíc. Darování je přitom bezpečné. Všechny materiály jsou sterilní a použité pouze jednou. Nemůžete dostat žádnou infekční chorobu, navíc získáte bezplatnou fyzickou kontrolu tlaku, tělesné teploty či hladiny hemoglobinu. Z těchto vyšetření je možné odhalit četné zdravotní problémy. Mnoho lidí však tápe, co před a po odběru krve jíst. Patříte-li k nim, bude se vám hodit tento srozumitelný přehled.

Jídlo před odběrem

Vyhněte se tučným jídlům – hamburgerům, zmrzlině, hranolkům, a dokonce i „dobrým, tučným“ potravinám, jako je avokádo. Váš vzorek bude testován na infekční onemocnění (HIV a hepatitidu C). Potraviny s vysokým obsahem tuku ovlivňují výsledky testů na několik hodin po požití. V tomto případě bude vaše krev vyřazena a snaha přijde vniveč.

Den před zákrokem naopak zvyšte spotřebu vitaminu K. Ten je k mání v brokolici, růžičkové kapustě, eidamu nebo sušených švestkách. Vitamin K napomáhá při srážení krve (1), zlepšuje citlivost na inzulín a podporuje mozkové funkce. Dále platí, že alkohol je 48 hodin před odběrem krve tabu. Místo něj pijte hodně vody, odpočívejte – hodně spěte (7–8 hodin). Budete potřebovat energii.

Jídlo po odběru

Při odběru se posaďte, relaxujte a zhluboka dýchejte. Dýchání zklidní váš nervový systém a obohatí erytrocyty kyslíkem. S největší pravděpodobností ve zdravotnickém zařízení dostanete džus, sušenky nebo jiné občerstvení. Po odběru krve je důležité nejen jíst potraviny bohaté na vitaminy a minerály, ale také byste měli následující 2 dny pít tekutiny navíc.

Vyhněte se kouření a alkoholu (po dobu 24 hodin). Žádné zvedání těžkých břemen nebo intenzivní kardio po dobu 24-48 hodin. Můžete chodit na dlouhé procházky a dělat jógu nebo jemné protahování. Na vrcholu seznamu potravin k jídlu po darování krve jsou produkty bohaté na železo: ryby, drůbež, libové maso, černé fazole, špenát, chřest, vejce.

Železo napomáhá tvorbě hemoglobinu. Je také velmi důležité při hojení poranění měkkých tkání, pomáhá rozkládat bílkoviny a podporuje růst (2). (Po darování krve se doporučuje jíst potraviny bohaté na vitamin C, které zvyšují vstřebávání železa.) A co dalšího preferovat?

Ořechy jako dokonalá svačina

Vitamin B12 je nezbytný pro vývoj červených krvinek a podporu regenerace nervových buněk. Nalézt se dá v houbách, ovšem obsahují ho i sardinky, jehněčí maso, sýr feta, tvaroh, vejce a nutriční kvasnice. Vhodný je i vitamin B6 a folát. Vybrat si můžete arašídy, mandle, kešu a vlašské ořechy.

I tekutá strava se počítá

Odstraněním červených krvinek se z těla odstraní železo, které pomáhá přenášet kyslík. To, co sníte po krevním testu, však urychlí vaše zotavení. Můžete si doma připravit šťávy, jež jsou silné a rychle se vstřebávají. Šťávy poskytují okamžitou výživu – léčí a revitalizují. Do odšťavňovače vhoďte trochu špenátu a hlávkového salátu a poté přidejte pomeranč nebo jiné ovoce bohaté na céčko.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321262/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999603/, www.cervenykriz.eu, www.verv.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat