Prostreno.cz

Chyby v domácí lékárničce, které se nám mohou ošklivě vymstít

Léky nám mají ulevit od zdravotních obtíží, případně nám pomoci zůstat zdraví. Ovšem pokud v jejich užívání uděláme chybu, můžeme na to doplatit…

Jaké jsou 3 nejčastější chyby, jichž se při užívání léčiv na předpis dopouštíme?

Nečteme příbalový leták

Ruku na srdce – jak moc jste při čtení příbalových informací pečliví? Kolikrát už se vám stalo, že jste leták zastrčili někam na dno lékárničky (aby nepřekážel, když léky berete z krabičky a vracíte je do ní), aniž byste mu věnovali sebemenší pozornost? Lékař či lékárník vám sice řekl, že máte přípravek užívat třikrát denně, ale co když to není to jediné důležité?

Z příbalového letáku se dozvíte spoustu podstatných doplňujících informací – například, zda brát lék před, nebo po jídle, zda při jeho užívání můžete pít alkohol, řídit auto, jaké může mít přípravek vedlejší účinky, zda se nevylučuje s kojením apod.

Nepamatujeme si, co všechno užíváme

Spousta lidí nesdělí svému lékaři, jaké další léky nebo doplňky stravy užívá. Něco nám předepíše praktický lékař, něco specialista, koupíme si doplněk stravy, který vidíme v reklamě v televizi, občas si „zobneme“ něco na bolení hlavy… Jenže léky i doplňky se mohou navzájem ovlivňovat (některé léky na bolest a na vysoký krevní tlak se vylučují, určitá skupina antibiotik ovlivňuje účinek hormonální antikoncepce apod.). Vždy proto informujte lékaře, jenž se vám chystá předepsat něco dalšího, o všech lécích či doplňcích, které už polykáte. To samé platí i o nákupu doplňků stravy v lékárně – i lékárník je odborník, který vám s interakcemi léků dokáže poradit. Tak toho využijte!

Špatně léky skladujeme

Léčivé přípravky mají být uskladněny v originálních baleních na chladném, suchém místě (například koupelna nebo kuchyň se pro ně rozhodně nehodí). Pokud to příbalový leták vysloveně nepožaduje, nedávejte je do lednice.

Určitě je důležité uložit léčiva na nějaké místo mimo dosah dětí a domácích mazlíčků!

Vždy se řiďte doporučenou dobou spotřeby – nikdy neužívejte léky s prošlou minimální trvanlivostí! Takové léky odevzdejte v lékárně (nikdy je nevyhazujte do běžného odpadu, nebo dokonce do kanalizace!).






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat