Prostreno.cz

Zajídání stresu poškozuje srdce

Víte, jak se pozná emoční jedlík? To je člověk, který se své pocuchané nervy snaží „léčit“ nadměrným příjmem jídla. Zní vám to povědomě? Vaše srdce může brzy vypovědět službu!

Hodně špatný den, pocit naprostého vyhoření, útočná kritika od šéfa, bolestný rozchod nebo ostrá hádka s partnerem. Přesně v těchto situacích se kbelík zmrzliny, obrovská mléčná čokoláda i sýrová pizza se smetanou navíc jeví jako dokonalý lék na pocuchané nervy. Takzvané emoční přejídání, ke kterému se ve stresu uchyluje stále více lidí, má však zhoubné účinky. V ohrožení se kvůli němu neocitají jen tělesné proporce, ale i srdce!

Jídlo jako nepřítel

Existující přímou souvislost mezi kardiovaskulárním poškozením a přejídáním v reakci na stres nalezla studie publikovaná v recenzovaném lékařském magazínu European Journal of Preventive Cardiology. Bylo do ní zahrnuto 1109 dobrovolníků, které odborníci sledovali dlouhých 13 let. U těch, kteří se doznali k tomu, že ve smutku či v nervozitě bývají schopní vyjíst celou lednici, bylo zjištěno, že mají tužší a hůře prostupné tepny, což jim podstatně zvyšuje riziko srdečních chorob a mrtvice. Jde tady o konzumaci vysoce kalorických potravin, které jsou nezdravé samy o sobě? Jak se to vezme, všechno je to zřejmě mnohem složitější.

Nestabilní přísun potravin jako hrozba

I když se může zdát, že elasticitu tepen ničí nadměrný příjem cukru, tuku či soli, podle autorů studie to tak docela není. Hlavní problém prý tkví spíše v tom, že emoční přejídání bývá jakousi nárazovou akcí. Vysoké procento vystresovaných jedlíků se totiž v psychicky náročnějších situacích přejídá a mimo ně zase skoro hladoví, což má ve srovnání se stabilním příjmem potravy značně negativní účinky na srdce, krevní cévy a vlastně i celé tělo. Jak se emočního debužírování zbavit? Chutě na jídlo může podle odborníků utlumit i kratší procházka, dechové cvičení nebo meditace. Všechny tyto možnosti uklidní pocuchané nervy, zajistí rozptýlení a odkloní cestu do ledničky.

Zdroje: www.nypost.com, www.academic.oup.com/eurjpc/advance-article/doi/10.1093/eurjpc/zwac287/6969530





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat