Prostreno.cz

Oleje vhodné k tepelné úpravě jídla

Při tepelné přípravě pokrmů je i ve zdravém jídelníčku potřeba počítat s olejem.

Samozřejmě pokud se snažíte efektivně snižovat tělesnou hmotnost, nebude se jednat o nějaké velké smažení jídel, ale trocha oleje je potřeba i při opékání zeleniny nebo přírodního řízku. 

Jaké nepoužívat

Při tepelné úpravě jídel, při velmi vysokých teplotách, může docházet ke změnám ve složení tuku a mohou vznikat karcinogenní látky a jiné škodliviny, které jsou pak přijímány do těla při konzumaci pokrmů. Všechno přitom spočívá v tzv. kouřovém bodě, tedy takové hodnotě, která má ukazovat, při jaké teplotě se s daným tukem dějí ony nežádoucí procesy. Čím vyšší je hodnota, tím je tuk stabilnější. Ne moc dobrou variantou pro tepelnou úpravu je máslo a sádlo, slunečnicový olej, lněný olej a panenská verze oleje kokosového (1).

Vhodné oleje k tepelné úpravě

Při restování masa, smažení a pečení se budou hodit jiné oleje. Měli bychom věnovat pozornost například řepkovému oleji, ghee, avokádovému oleji, rafinovanému kokosovému oleji a rafinovanému olivovému oleji. Vyplývá z toho tedy to, že k tepelné úpravě jsou vhodné spíše rostlinné oleje než živočišné tuky, jako je máslo a sádlo. Jako vhodná alternativa másla se dá používat ghee. Je to přepuštěné máslo, které je zpracované tak, že je zbaveno vody a mléčné bílkoviny. Je vhodnější k tepelné úpravě než máslo a má i obecně delší dobu trvanlivosti. Pro tepelnou úpravu i smažení je pak jedním z nejvhodnějších olej řepkový. Je velmi snadno dostupný a jeho cena se nepohybuje tak vysoko, jako je to u jiných druhů olejů. Jeho velkou výhodou je také to, že je při vyšších teplotách velmi stabilní (2).

Oleje ve spreji

Při redukci tělesné hmotnosti dokáží pomoci i oleje ve spreji. Díky způsobu dávkování ve spreji se lépe rozprostřou po pánvi a není jich tedy potřeba dávat tolik, jako když kápnete na pánev olej přímo z lahve. Lépe se tak redukuje množství zbytečných tuků v jídelníčku, které pak můžete nahradit třeba oříšky, arašídovým máslem, avokádem nebo lososem. Na trhu existují různé druhy olejů ve spreji – například řepkový, slunečnicový, kokosový nebo olivový. Vždy je pouze potřeba dávat pozor, na co daný druh oleje používáte.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7330485/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8659046/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat