Prostreno.cz

Kysané zelí je pro imunitu to pravé

Která potravina obsahuje úctyhodné množství vitaminu C? Je to citron, pomeranč, paprika nebo snad exotické kiwi? Všechno tohle strčí do kapsy kysané zelí! V kombinaci s jeho probiotickými vlastnostmi představuje vzpruhu imunity, která nezůstane bez odezvy.

Ačkoli se o imunitě mluví spíše v chladném zimním období, měli bychom o ni zodpovědně pečovat celoročně. Vždyť naše zdraví na ni ve všech směrech spoléhá! Nabízí se tedy otázka – co pro svou obranyschopnost děláte vy? Už jste slyšeli o tom, jak moc miluje kysané zelí?

Medicína s historickou stopou

Kysané zelí je lék se skutečně dlouhou tradicí, neboť jeho výroba sahá až do období 4. století před Kristem. Zdravotních výhod má pak spoustu, ale nejvíce se hovoří o jeho přínosech pro trávení i imunitu. V jedné jediné porci této tradiční nakyslé fermentované potraviny vědci objevili hned 200 bakteriálních kmenů prospěšných pro celý střevní mikrobiom (1), které mohou vyladit zažívání a výrazně zlepšit i syndrom dráždivého tračníku (2). Ve 100 gramech naleznete i celé tři gramy vlákniny, jež podporuje detoxikaci, prodlužuje pocity sytosti a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva (3). Ale vraťme se zpátky k té zmíněné imunitě a k tomu, proč jí zelí tolik chutná.

Zdroj vitaminu C

V souvislosti s odolností organismu vůči nemocem se asi nejvíce zmiňuje vitamin C, který je velice silným antioxidantem (4). A hádat můžete dvakrát, kde ho v hojném množství naleznete! Jeho podíl je v kysaném zelí mnohonásobně vyšší, než ve většině čerstvých druhů ovoce a zeleniny (4). Tahle chuťovka je tedy imunitní vzpruhou, která odráží útoky bacilů a udržuje vás v dobré kondici, a to celoročně. Z části i proto, že díky jejímu antioxidačnímu a protizánětlivému působení také chrání buňky před škodlivými volnými radikály, ze kterých nic kloudného nekouká (5). Už jste dnes měli svůj ozdravný příděl? Jestli ne, rychle to v zájmu zdraví napravte. Když jde o choroby, není čas ztrácet čas!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36312966/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8147091/, (3) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169279/nutrients, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8321756/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8147091/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat