Prostreno.cz

Tajná zbraň pro zdravá střeva

Myrhu asi moc lidí nezná. Se svými rozmanitými účinky je jednou z nejdůležitějších léčivých rostlin ze všech – a je tomu tak již od pradávna!

Myrha je jednou z nejstarších léčivých rostlin. V oblasti Středozemního moře se k léčebným účelům používá již tisíce let.  

Pozornost si zaslouží jeho pryskyřice, která je bohatá na silice, hořčiny a třísloviny a má protizánětlivé účinky. Získává se z kmene a větví a následně se suší na vzduchu. Zkoumají se však i další části rostliny pro jejich léčivé účinky.

Léčivé vlastnosti myrhy

Je známá především svými protizánětlivými vlastnostmi, které mohou být prospěšné pro vnější i vnitřní použití. Je to kvůli adstringentnímu účinku. To znamená, že se vnější vrstvy sliznice během používání stahují, takže bakterie jsou ochuzeny o zdroj potravy. Například záněty v oblasti úst a krku lze rychleji zmírnit kloktáním nebo používáním ústních sprejů s myrhou.

Léčivou rostlinu lze užívat i vnitřně na nejrůznější neduhy. Pro svůj antispasmodický a střevní bariéru stabilizující účinek se často používá ve fytoterapii k léčbě nespecifických střevních potíží jako je průjem, křeče nebo plynatost.

Střevo a myrha – tým snů!

Podrážděné střevo, chronická zánětlivá onemocnění střev nebo syndrom netěsného střeva – všechny tyto různé klinické obrazy mají jedno společné: průjem, křeče a plynatost jsou součástí každodenního života, ale lze je dobře léčit nebo zmírňovat pomocí myrhy. Je-li terapie syndromu dráždivého tračníku zaměřena především na zmírnění příznaků, může léčivá rostlina svými vlastnostmi tišícími bolest, nadýmání a protizánětlivými vlastnostmi zajistit výrazné zlepšení pohody postižených.

Kromě toho má myrha stabilizační účinek na střevní bariéru, což je zvláště důležité v případě syndromu prosakujícího střeva. Poškození střevní sliznice může u postižených vést nejen k potížím se vstřebáváním živin a tekutin, ale také k narušení ochrany před bakteriemi, toxiny a alergeny.

Myrha pro střevní bariéru

Neporušená střevní bariéra má obrovský význam nejen proto, aby byla schopna absorbovat dostatečné množství živin, ale také aby byla schopna účinně odrazit patogeny. To je navíc také předpokladem úspěšné probiotické terapie, která zlepšuje velké množství onemocnění specifických pro střevo.

Stabilizaci střevní bariéry, tedy základu pro mikrobiotu, lze podpořit pomocí myrhy. Tím se nejen zmírňují příznaky celiakie, Crohnovy choroby nebo syndromu dráždivého tračníku, ale také se zlepšují potíže, jako jsou nespecifické zažívací potíže.

Myrha, heřmánek, kávové uhlí – silná trojka 

Mnoho studií již potvrdilo účinky myrhy, heřmánku a kávového uhlí. Důvod účinné symbiózy je, že každá léčivá rostlina pomáhá na jiném místě trávicího traktu. Pozitivní je zejména to, že rostlinná kombinace podporuje fyziologické procesy ve střevě, a působí tak přirozenou cestou proti dysregulaci a poškození sliznic.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6987268/ - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat