Prostreno.cz

Vybudujte u dětí správné stravovací návyky

Nutit děti do jídla? To je prý úplně špatně. A uplácet je za to, že snědí zeleninu, zrovna tak. Kudy vede cesta správné motivace?

Vyvážená strava je pro děti klíčová, protože se od ní odvíjí jejich růst a vývoj. Jste si ale jistí, že u svých potomků budujete správné stravovací návyky?

Není to vůbec lehké

Nutit své dítě k jídlu, odměňovat ho sladkostmi a prosazovat u stolu přísná pravidla – to všechno je naprosto kontraproduktivní. Tedy alespoň takový názor zastává americká registrovaná dietoložka Jennifer Anderson. Ptáte se, co je tak špatného na tom, když za kousek brokolice slíbíte ratolesti bonbnek či kousek čokolády? „Jestli pomocí sladkého donutíte dítě, aby něco snědlo, vezme si z toho jen to, že zelenina tak je tak špatná, že ho v zájmu její konzumace musíte podplácet. Bude se pak na ni dívat úplně jinak,“ vysvětluje jmenovaná odbornice. To možná dává smysl, že? Co dalšího je úplně špatně?

Dojíš, až řeknu já!

Zná to asi každý rodič. Nakoupíte, uvaříte, naservírujete a… Vaše zlatíčko si dá pár lžic, načež se v jídle nimrá, posouvá sousta z jedné strany na druhou a tváří se jako hotové boží umučení. Běžně v takových situacích používáte věty, jako je „ještě trochu a můžeš od stolu“. Nebo „dokud neřeknu, budeš sedět a jíst“! Ačkoli se vaše frustrace z kulinářské práce, co přichází úplně vniveč, dá pochopit, není to úplně ta nejlepší strategie. Podle zmíněné dietoložky Jennifer Anderson tím dítěti podsouváte, že jeho stravování nemá žádná omezení, a že své pocity hladu a sytosti musí ignorovat. A to se prý časem může projevit i v jiných sférách života, neboť potomkovi bude zatěžko říkat „ne“ na věci, které jsou mu nepříjemné. Jak to ale u našich nejmenších zařídit, aby ta mrkev či brokolice prošla?

Něco jako škola hrou?

Zkuste jako rodič lépe komunikovat o nutričních výhodách daných pokrmů. Vysvětlete svému pokladu, že zelenina má spoustu vitaminů, díky kterým bude třeba lépe vidět, slyšet a dobře růst, doporučuje Jennifer Anderson. Zabírá i servírování ve tvaru zvířátek, čímž se zatraktivní vizuální dojem. Tudy by mohla vést cesta, co myslíte?

Zdroj: www.nypost.com/2023/04/24/these-toxic-phrases-may-warp-kids-relationship-with-food/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat