Prostreno.cz

Potraviny snižující hladinu testosteronu

Testosteron je potřeba, ale čeho je moc, toho je zkrátka příliš. Jak poznat, že s ním vaše křehké ženské tělo bojuje? A co jíst, aby se jeho produkce nevymkla z rukou?

Protože je testosteron asi nejznámějším hormonem silnějšího pohlaví, bývá synonymem mužnosti. Bez něj by naši partneři byli vskutku nahraní! Vždyť přímo ovlivňuje libido, celkovou vitalitu, růst svalů, a dokonce i typickou pánskou soutěživost. Pravdou ale je, že i žen se toto téma dotýká, neboť i jejich reprodukční orgány testosteron produkují, i když samozřejmě v menším množství. Tedy, v tom ideálním případě…

Když věci nejsou tak, jak mají být

Zatímco optimální hladiny testosteronu pomáhají s hlavními tělesnými funkcemi, neboť jsou důležité pro kosti, duševní zdraví i kognitivní výkon (1), když se jeho „výroba“ trochu vymkne kontrole, nastávají potíže. Ženám se podstatně zvyšuje riziko diabetu i syndromu polycystických ovarií, který může zapříčinit i neplodnost (2). Objevuje se také nadměrný růst chloupků v obličeji, akné, nepravidelnost periody, vypadávání vlasů a podrážděnost, která mnohdy hraničí až s agresivitou (3). Žádnou výjimkou není ani tvorba nevzhledných tmavých skvrn na pokožce (4). Jenže co s tím? Konzultace s lékařem je samozřejmě na místě. A než k ní dojde, záchranné lano házejí potraviny, které hladinu zmíněného hormonu pomáhají snižovat. V kuchyni je má kdekdo!

Poklady z lůna přírody

Výzkumy naznačují, že se v tomto směru dokáží uplatnit sójové produkty, které situaci mohou stabilizovat už za pouhé dva měsíce (5). Hodně podobný účinek má kupodivu i mátový čaj (6), což je překvapivé. Testosteron krotí i voňavá lékořice, a to prý již po třiceti dnech pravidelné konzumace. Pomocnou ruku nabízejí i lněná semínka a ryby s obsahem omega-3 mastných kyselin (7).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26358173/, (2) www.nature.com/articles/s41591-020-0751-5, (3) www.academic.oup.com/jcem/article/89/2/453/2840734, (4) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnbeh.2018.00081/full, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15735098/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19585478/, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15579328/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat