Prostreno.cz

Sezóna královen mezi ovocem právě vrcholí

Jahoda nese titul „královna ovoce“ z dobrého důvodu: Každý je miluje, chutnají lahodně, a navíc jsou neuvěřitelně zdravé. 

V průměru sníme asi tři kila za rok. Skuteční fanoušci jahod jedí mnohem více. V každém případě se jahoda po mnoho desetiletí bezesporu drží na předních příčkách žebříčku našeho nejoblíbenějšího ovoce.

Mimochodem, jak se jednotlivá jahoda jmenuje, je pro milovníky jahod stejně irelevantní jako fakt, že striktně vzato nejde vůbec o bobule. I když se tradičně označuje jako „královna bobulí“ – z čistě botanického hlediska je aromatická jahoda takzvaným „kumulativním ovocem“. To znamená, že se skládají z několika semínek. Dokonce je to vidět na první pohled. 

Každý, kdo ví, že sladké předměty kulinářské touhy se skládají z přibližně 90 procent z vody, může být překvapen, že chutnají tak lahodně. Čím více slunce se jahodám nechá načerpat, tím vyšší je jejich obsah ovocných kyselin, fruktózy a dochucovadel a tím intenzivnější je jejich chuť.

Sezona

Jahody v březnu nebo dubnu? Vše v pořádku, ale skuteční fanoušci raději počkají, až začne sezona. Naše sezona trvá přibližně od konce května do srpna. Není v žádném případě smyšlené, že předčasné jahody, které k nám přicházejí ze středomořských zemí a Izraele, nechutnají tak sladce a „jahodově“ jako domácí letní jahody. 

Jak zdravé jsou jahody?

Každý, kdo rád svačí jahody, často nejen žije dobře, ale také velmi zdravě. S nulovými gramy tuku jsou plody absolutně šetrné k postavě. Jahody také obsahují více než 300 různých aromatických látek, včetně kyseliny ferulové a elagové. Tyto dvě fytochemikálie jsou známé pro své protirakovinné vlastnosti.

Ale to není vše: Jahody poskytují ještě více vitaminu C než pomeranče nebo citrony, konkrétně kolem 60 miligramů na 100 gramů. 

Pro poměrně vysoký obsah železa jsou jahody také považovány za zvláště dobré při chudokrevnosti a zároveň obsažený draslík aktivuje činnost ledvin. Jahody nám pomáhají odvodňovat organismus. 

Tipy na nakupování a vaření jahod

Šťavnaté, baculaté a chutně lesklé – tak by měly jahody vypadat. Ale pozor: Pokud jde o jahody, zdání často klame a jen vzhled říká málo. Sytě červená barva například neznamená, že jahody chutnají sladce a aromaticky. Sklizeň ve správnou dobu je proto pro jahody obzvláště důležitá, protože po utržení již dále nedozrávají.

Pokud chcete opravdu sladké ovoce, zbývá jediné: Kupte si jahody, když jsou tady opravdu v sezoně – a vyzkoušejte je! Nejlépe to jde na trhu, ale ani některým obchodníkům s ovocem se stálou prodejnou nevadí, když chcete jahody před nákupem ochutnat.

Lístky jsou mimochodem dobrým ukazatelem správné zralosti jahod: Pokud je lze snadno oddělit, jsou jahody plně zralé.

U jahod v plastových nádobách je nejlepší se kriticky podívat na možné otlačeniny a plísně. Při nákupu také dbejte na to, aby ovoce nevypadalo přezrále, kašovitě, nemělo zelené skvrny.

Zralé jahody reagují na tlak, vlhkost a chlad ztrátou vůně, živin a tvaru. Odborníci proto doporučují vychutnat si jemné plody ihned po nákupu nebo natrhání a jen výjimečně je déle skladovat. Jahody nejlépe vydrží v lednici 1–2 dny, pokud je ihned po umytí a vyčištění rozložíte na tác vyložený kuchyňským papírem.

Tipy na přípravu jahod

Studenou sprchu nemají vůbec rády a prudký proud vody je dělá blátivými a vodnatými. Pro zachování chuti se jahody neomývají pod tekoucí vodou, ale v misce s čerstvou vodou. Jahody jemně pohybujte tam a zpět, poté je nechte okapat v cedníku, a nakonec na kuchyňském papíře. Teprve pak odstraňte zelené listy a stonky.

Z jahod vlastně není téměř nic, co by se nedalo vykouzlit: ovocný salát, zmrzlina, polevy na dorty, tvarohové pokrmy, ovocná omáčka, džem, želé, smoothies, studené mísy, želé z červeného ovoce a mnoho dalšího. Seznam sladkých dobrot vyrobených z jahod je nekonečný.

Zdroj: www.pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2015/FO/C5FO00147A





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat