Prostreno.cz

Rajčata úspěšně bojují proti rakovině, zánětům a kilům navíc

Jste právě v dietním režimu? Jezte pravidelně rajčata a hubnutí půjde jako másle! Navíc tím prospějete i svému trávení, imunitě, srdci, pokožce, játrům a mozku. Budete pak zdravější a krásnější!

Ve skleníku i v květináčích se nám to už hezky červená. Také máte nevýslovnou radost z každého rajčátka, které si můžete utrhnout? A teď si představte, že v dávné minulosti si Evropané mysleli, že jsou tyto plody prudce jedovaté, a to kvůli podezřele lesklé slupce. Využít rajčata ke kulinářským účelům se nakonec odvážili Aztékové, kteří zjistili, že žádné nebezpečí nehrozí. Jak šel čas, věhlas tohoto ovoce, které mylně považujeme za zeleninu, se rozšířil do celého světa. A spolu s ním i zdravotní výhody!

Lykopenem to jen začíná

„Rajčata obsahují velice silný antioxidant, který se nazývá lykopen. Ten je spojován především s podporou zdraví kardiovaskulárního systému, útlumem zánětů a sníženým rizikem některých druhů rakoviny,“ vychvaluje benefity šťavnatých plodů americký dietolog Jesse Feder s tím, že další přítomné živiny v rajčatech příznivě ovlivňují srážlivost krve, normalizaci krevního tlaku, funkce imunitního systému, harmonický chod trávení, kvalitu pokožky i metabolismus bílkovin (1). Rajská jablíčka jsou ale dobrá i na hubnutí, tak si je s chutí dopřejte.

Účinný červený dietní fígl

Podle jisté čínské studie může pravidelná konzumace rajčat výrazně snížit tělesnou hmotnost, míru tuku i obvod pasu (2). Protože jsou nízkokalorická, můžete jich sníst, co hrdlo ráčí! Poznatky této studie poukazují i na to, že mohou být užitečná také při regulaci škodlivého cholesterolu – i on k přibírání na váze přispívá. Co další výhody? Odborníci nepochybují ani o tom, že zmíněná potravina také zabraňuje tvorbě močových kamenů (3), zvyšuje výkon mozku (4) a zlepšuje činnost jater. Neuděláte si dnes rajčatový salát? Nebo to vidíte na jinou chuťovku?

Zdroje: (1) www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-tomatoes/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25837214, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4635369/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6558668/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834971/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat