Prostreno.cz

Česnek je dobrý nejen na akné

Ať se přihlásí ten, koho akné připravuje o nervy! Víte, že pupínkům dokáže pěkně zatopit starý dobrý česnek? Pleť navíc omlazuje a zastavuje nadměrné vypadávání vlasů.

Česnek se pěstuje více než 5 000 let. Podle historiků patrně pochází ze Střední Asie a mongolských stepí, odkud se rozšířil až do Číny. Legendy praví, že odpuzuje upíry, hojně využíván byl ale i při uštknutí hadem, střevních chorobách a proti moru. Římští vojáci se jím posilovali před bitvou, ovšem těžko říct, zda jim k vítězství a ústupu nepřátel nepomohl spíše nevábný česnekový dech. V každém případě platí, že se bez česneku neobejde žádná kuchyně. Nabízí se ale otázka – už jste ho vyzkoušeli ke kosmetickým účelům?

Ani akné česnek nevoní

Česnek je silný antioxidant a navíc má i protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Vzhledem k tomu, že akné je způsobeno nadměrnou akumulací toxinů, ucpanými póry a bakteriálními infekcemi, může se právě on jako krotitel pupínků náramně uplatnit (1). Pokud si zasažená místa nechcete potírat samotným stroužkem, přímo se nabízí kombinace s bílým jogurtem.

Nečekaný elixír mládí

Proč kůže stárne? Tak samozřejmě, je to důsledek zvyšujícího se věku. Jenže zohlednit se musejí i další faktory, které rozvoj vrásek značně urychlují. Počítají se mezi ně genetické dispozice, nezdravé životní návyky, chronické záněty a hormonální výkyvy. V tomto směru je velkým kosmetickým nepřítelem i znečištěné ovzduší, stres a sluneční ultrafialové záření. Ale klid, žádnou paniku. Omlazujícím elixírem je kupodivu i česnek, jehož složky mají na kožní buňky velice příznivý vliv (2).

Stopka vypadávání vlasů

Pokud vám nadměrně vypadávají vlasy, což je v létě běžný jev, i v této nepříznivé situaci nabízí česnek pomocnou ruku (3). Jak ho použít? Snadnou aplikaci i rychlé výsledky slibuje rozehřátý česnekový olej, jehož ideální doba působení se pohybuje okolo dvaceti minut. A na závěr ještě jedna zajímavá informace – pravidelná masáž tímto olejem zabírá i na strie. To jen kdyby náhodou…

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4211483/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24066081/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17314444





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat