Prostreno.cz

Tapioková mouka jako bezlepková varianta

S nárůstem popularity bezlepkového pečení se tapioková mouka stala základní surovinou mnoha lidí. Protože kořeny manioku, ze kterých je tapioka odvozena, mají přirozeně velmi vysoký obsah sacharidů, lze tapiokový škrob extrahovat a vyrobit z něj bezlepkovou mouku nebo „perly“. Používají se jako zahušťovadlo v různých druzích potravin nebo receptů – vše od těsta na pizzu po náplň do koláčů.

Tapioka chutná jemně a lehce nasládle a je jednou z nejčistších forem škrobu. Je však zcela bez lepku, má nízký obsah kalorií a neobsahuje cukr – takže je celkově užitečná při zdravém vaření nebo pečení bez lepku.

Co je tapioková mouka?

Tapioka je druh škrobového extraktu, který se získává ze škrobovité zeleniny zvané maniokový kořen. Zatímco tapioková mouka, perly nebo jiné produkty vám neposkytnou mnoho základních živin, použití tapioky vám umožní vytvořit recepty, jako jsou pěny, pudinky, jogurty, želé, omáčky a další bez použití běžné mouky.

Pokud máte alergii na ořechy, kokos, jiná bezlepková zrna a dodržujete bezlepkovou dietu, pak zjistíte, že tapioka je opravdu něco pro vás. Kromě toho může nabídnout i další výhody.

Nízký obsah kalorií, cukru a tuku

Tapioka má více sacharidů a vody než jiné bezlepkové mouky. Protože má velmi málo bílkovin, cukru nebo tuku, má nízký obsah kalorií a dá se použít v mnoha zdravých receptech, pokud si hlídáte váhu.

Bez chuti a bez zápachu

Tapioka je v receptech prakticky nezjistitelná, a proto se používá ve sladkých i slaných pokrmech. Má pozitivní účinky na texturu a pocit v ústech receptů – například tím, že dělá pečivo pružnější, podporuje hnědnutí a pomáhá s křupavou kůrkou – ale kromě toho nenarušuje chuť dalších ingrediencí.

Váže a zahušťuje receptury

Ve srovnání s mnoha jinými moukami tapioka absorbuje a zadržuje vyšší obsah vody, což znamená, že dělá skvělou práci při spojování, zahušťování a zvlhčování receptur. S droždím nevykyne, což znamená, že ne vždy má úspěch při výrobě chleba nebo koláčů, ale pomáhá držet recepty lépe pohromadě než mandlová, garbanzo nebo kokosová mouka.

Kolik tapioky použít

Klasickou pšeničnou mouku můžete nahradit tapiokovou v poměru 1 : 1. Chcete-li například v receptech nahradit tapiokovou mouku (nebo škrob) pšeničnou/univerzální mouku, začněte tím, že použijete asi 1 polévkovou lžíci až 1,5 polévkové lžíce tapioky na každou polévkovou lžíci pšeničné mouky v původním receptu.

Při bezlepkovém pečení pravděpodobně dosáhnete nejlepších výsledků, pokud nebudete používat výhradně tapiokovou mouku, ale spíše v kombinaci s jinými moukami. Při nadměrném použití v receptu může tapioková mouka způsobit slizké jídlo, takže někdy méně je více. I když receptům nepřidá moc chuti, vůně ani barvy, některým lidem jeho kluzká struktura vadí (zejména v omáčkách nebo dušených masech), takže trochu experimentujte, abyste zjistili, jaké množství vám vyhovuje nejvíce.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8997522/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat