Prostreno.cz

Domácí dětské příkrmy obsahují nebezpečné látky

Že nejlepší dětské příkrmy jsou jedině ty domácí? Pokud k jejich přípravě používáte zeleninu zakoupenou v supermarketu, tak na tuhle vizi rovnou zapomeňte. Co vaše dítě vlastně jí?

Dětské příkrmy? Jsou dvě možnosti, jak je dostat do spíže. Někdo je dělá vlastnoručně, zatímco jiný šetří čas a kupuje je v obchodě. Která varianta slibuje zdravější produkty a větší kontrolu nad obsaženými látkami? Připravte se na nemilé překvapení.

Domácí nemusí být vždy to nejlepší

Odjakživa tak nějak věříme tomu, že co si člověk udělá doma, to je prostě lepší, protože výsledný produkt se skládá jen z toho, co do něj sami vložíme. Naopak kupované věci v sobě mohou ukrývat konzervanty, pochybná umělá sladidla a další látky, před kterými odborníci varují. Jenže co když je to celé úplně jinak? Zářným příkladem jsou právě dětské příkrmy, které podle nejnovějších vědeckých zjištění mohou obsahovat i toxické kovy, a to včetně arzenu, olova a rtuti (1). Že to prostě není možné? Zamyslete se znovu. Pokud si zeleninu sami nepěstujete, ale donášíte si ji ze supermarketu, hlavní problém tkví právě tady.

Co lahvička, to hrozba?

Američtí vědci takových kupovaných potravin otestovali hned 288. Jejich výsledky následně odhalily, že 94 procent domácích příkrmů a dětských pyré vyrobených ze zakoupené syrové stravy obsahuje detekovatelné množství jednoho nebo více těžkých kovů. Ty jako neurotoxiny úzce souvisí s narušeným vývojem, mozkovými poruchami a zhoršenou schopností učení (2). Nejčastěji jde pak o zmíněné olovo, které bylo nalezeno v 90 procentech testovaných vzorků.

Fakta, která šokují

„Ano, nenašli jsme naprosto žádné důkazy, které by naznačovaly, že domácí dětská výživa vyrobená z produktů zakoupených v obchodě je lepší než dětská výživa přímo zakoupená v obchodě, pokud jde o kontaminaci těžkými kovy,“ potvrzuje americká vědecká výzkumnice Jane Houlihan (3). Jak se na celou věc teď díváte vy?

Zdroje: (1) www.hbbf.org/solutions/healthy-baby-foods, (2) www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Metals-in-Baby-Food.aspx, (3) www.edition.cnn.com/2022/08/11/health/homemade-baby-food-toxic-metals-wellness/index.html





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat