Prostreno.cz

Sběr kopřivových semen určitě nepropásněte

Na sběr kopřivových semen máte čas už jen do poloviny září, tak neusněte na vavřínech. Tenhle zázrak vám dobije baterky, znormalizuje krevní tlak, pomůže při alergii a zlepší činnost jater i ledvin.

Kopřiva dvoudomá patří mezi rostliny, kterým se v přírodě snažíme spíše vyhýbat. Ostatně, kolikrát vás tahle bylina už „popálila“? A víte, co? Zkuste jí to odpustit, protože vám jako kompenzaci nabízí její semínka, která jsou právě teď k mání. Se sběrem ale příliš neotálejte, tenhle léčivý poklad nebude k dispozici věčně!

Čas běží

Kopřivová semínka se jako lokální potravina sbírají s ohledem na nadmořskou výšku zhruba od poloviny července do poloviny září. Tvoří se pouze u samičích rostlin, které lze rozpoznat podle zelených květenství (samčí rostliny, jež semena netvoří, mají květenství bílé). Z kopřiv můžete odstříhat jejich hrozny, nezapomeňte si tedy nůžky a kvalitní rukavice. Suší se pak na dobře větraném místě mimo dosah přímého slunce. Jde-li o jejich využití, kopřivovými semínky lze nahradit mák, což přijde vhod při přípravě pečiva. Báječně se ale hodí i do smoothie nápojů, pomazánek, polévek, omáček, salátů, kaší a omelet. Co jejich zdravotní výhody?

Útlum zánětů a bolestí

Kopřiva jako taková obsahuje velké množství protizánětlivých sloučenin, proto tlumí zánětlivé stavy i případné bolesti, které doprovázejí kupříkladu revmatoidní artritidu (1). Také přispívá k léčbě alergií, neboť blokuje histaminové receptory a krotí imunitní buňky při uvolňování chemikálií, které spouštějí příznaky alergie (2). Všechny její části jsou nápomocné i při arteriální hypertenzi (3) a zvětšené prostatě (4). Seznam famózních benefitů tím ale nekončí.

Energie, kterou budete moci rozdávat

Kopřivová semínka mají pověst adaptogenu, proto se v bylinné medicíně hojně využívají jako tonikum při únavě a vyčerpání. Berte je tedy jako zdroj energie, který vám dobije baterky. Podpoří vám nejen vitalitu, ale i dobrou náladu, protože zvyšují produkci neurotransmiterů navozujících pocity štěstí a spokojenosti (5). Mimochodem, působí i na smyslové vnímání, rozsah pozornosti i schopnost učení. Příznivý vliv však mají i na činnost jater a ledvin, zatímco bojují proti oxidačnímu stresu. A jsou zcela zdarma! No není to úžasné?

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10911825/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19140159/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27585814/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16985920/, (5)www.napiers.net/blogs/news/the-surprising-superpowers-of-nettle-seed






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat