Prostreno.cz

Potraviny způsobující zánět kloubů

Zánět je přirozenou odpovědí imunitního systému našeho těla, která chrání před poškozením. Chronický zánět však může vest k různým zdravotním problémům, včetně bolesti kloubů. Jaké jídlo k němu přispívá? Vynechte nejen mléčné výrobky!

Není žádným tajemstvím, že některé běžně konzumované potraviny způsobují zánět kloubů. Které to jsou? Do těch s obsahem sacharidů byste to možná neřekli!

Sladkosti

Spotřeba příliš velkého cukru zvyšuje zánět v těle (1). K tomu, aby se spustila zánětlivá odpověď, stačí pouhých 40 gramů, což je množství obsazené v jedné plechovce sody. Proto se vyvarujte nejen sladkostí, ale i nealkoholických nápojů s přidanými sladidly.

Mléčné výrobky

Proč se na tomto seznamu objevily mléčné výrobky? Vždyť mají mnoho užitečných živin, jako je vápník! Pravda je taková, že kromě něj jsou plné i kaseinu, bílkoviny pocházející z mléka s dlouhodobým uvolňováním aminokyselin. Kasein podle vědců taktéž k zánětu přispívá (2). Z tohoto důvodu omezte množství mléčných výrobků, které konzumujete, nepohodlí kloubů tím výrazně snížíte.

Mastná jídla

Všechny tuky nejsou rovnocenné. Potřebujete ty dobré, které se nacházejí v avokádu, olivovém oleji či třeba oříšcích. Pomáhají chránit srdce a udržovat další funkce orgánů. Trans-tuky, kupříkladu ve zpracovaných potravinách, smažených jídlech nebo mastných koblihách, ale do této skupiny nepatří.

Potraviny se sacharidy

Tělo používá uhlohydráty a přeměňuje je na energii. To je důvod, proč uhlohydráty někteří sportovci upřednostňují převážně před fyzickou zátěží. Rafinované sacharidy ve vysoce glykemických potravinách, jako je chléb, sušenky, bílá rýže a brambory, jsou specifickým typem sacharidů, jež, pokud nejsou přeměněny na energii, v těle zůstávají po delší dobu. A ano, podílejí se na vzniku zánětu, přírůstku hmotnosti a dalších chronických stavů.

Obiloviny

V pšenici, žitu, ječmeni a ovsu se nachází lepek. I když nemáte celiakii, stav, při kterém lepek poškozuje tenké střevo, možná se ho budete chtít vzdát, neboť přispívá k zánětu kloubů. Naštěstí lepek neobsahují brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka či jáhly, proto je možné jím pšenici, život, ječmen a oves nahradit.

Tabák a alkohol

Kromě výše uvedených potravin je vhodné držet se dál od tabáku a alkoholu, známých zánětlivých látek přispívajících ke specifickým typům artritidy.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9471313/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818854/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat