Prostreno.cz

Protizánětlivé druhy zeleniny, které nejsou na lékařský předpis

I to, že po kapsách musíte nosit velké zásoby kapesníků, může být vlastně známka zánětu. Když mu ale dáte ochutnat určité druhy zeleniny, dost možná vás konečně nechá na pokoji.

Neustálá únava a pocit naprostého vyčerpání. Dále pak zadržování vody a s tím související otoky, bolest svalů, kožní vyrážky, otravná rýma, alergie i astma. To jsou jen některé subjektivní příznaky zánětu, které život značně znepříjemňují a komplikují. Jedním ze způsobů, jak se s nimi poprat, je konzumace protizánětlivých potravin. V obchodě jich hodně najdete i v oddělení zeleniny!

Brukvovitá léčba zabírá

Do rodiny brukvovité zeleniny patří brokolice, zelí, mangold, křen, tuřín i květák. Všichni tito členové jsou bohatí nejen na vlákninu a antioxidanty, ale i rostlinnou chemickou látku zvanou sulforafan, která v těle snižuje hladiny zánětlivých cytokinů. Pomocnou ruku nabízí i kuchyňská klasika, která nechybí v žádné spižírně.

Cibule s česnekem 

Po cibuli a česneku volá spousta receptů. A je to jen dobře, protože s těmito ochucovadly připravované pokrmy získávají zdravotní přidanou hodnotu navíc. Jejich obrovskou předností je vysoký podíl antioxidačních vitaminů A a C, stejně jako polyfenolů a protizánětlivých sirných sloučenin. Tak do hrnce klidně trochu přidejte!

Paprika nejen do guláše

Zánětu může srazit hřebínek i obyčejná paprika – a to bez ohledu na barvu. Je tedy úplně jedno, zda při vaření preferujete červenou, žlutou nebo zelenou, o dávku silného biologicky aktivního flavonoidu, kterým je kvercetin, budete mít postaráno. A ten je na záněty jako dělaný.

S listovou zeleninou zdraví vyhraje

Velkým nepřítelem zánětu je i listová zelenina, která má antioxidantů skutečně na rozdávání. V supermarketu proto ani špenát, rukolu a hlávkový salát nemíjejte bez povšimnutí. Čím častěji si na těchto potravinách smlsnete, tím dříve na zánět můžete vyzrát.

Zdroj: www.realsimple.com/anti-inflammatory-vegetables-8347069





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat